open-navfaktor-logo
search
Opet o BiH
Milanović: Pitanje nacionalne sigurnosti nije Ukrajina, nego Bosna, Schmidt je "potkralj", Bakir zvecka oružjem...
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi na Korčuli, gdje je sudionik Gradskog vijeća. On je i ovu priliku iskoristio kako bi se dotakao Bosne i Hercegovine.
28.07.2022. u 13:27
get url
text

Upitan da prokomentira hapšenja u Hrvatskoj (među uhapšenima su visokorangirani službenik Uprava policije RH i bivši službenik nekadašnje Protuobavještajne agencije zbog odavanja tajnih podataka), on je rekao da "sistem nacionalne sigiurnosti ugrožava stanje u BiH i jučerašnja izjava Bakira Izetbegovića koji 'zvecka oružjem', a ne ova hapšenja".

- Ovo što se valja u BiH, divlja se i prijeti i politički se ugorožava jedan narod - rekao je Milanović, dodavši kako "pitanje nacionalne sigurnosti nije Ukrajina, nego Bosna"

- Mi očito imamo bipolarnu politiku. Čas pružamo zaštitu, čas se skrivamo kao zečevi - rekao je Milanović govoriviši o nacionalnoj sigurnosti.

- Prijeti se oružjem, a ne hoću li se rukovati s Andrejom Plenkovićem. Šta je to, vijest? - odgovorio je Milanović na opasku novinara da se rukovao s njim. Nastavio je s mjerama štednje.

- Ako ćete stavit klimu na 25, prodajte ju Romima, oni će nešto napraviti s tim, oni su vrlo spretni u tome. Klima na 25 ne radi - rekao je Milanović i dodao:

- Kad padne prva kiša iza Gospe te mjere postaju bespredmetne.

Potom je nastavio:

- Ili će se situacija u Ukrajini smiriti, ili će se kineski predsjednik dogovoriti nešto s Putinom i Bidenom. EU se ništa neće pitati, mene i Plenkovića neće ništa pitati.

Komentirao je i izjavu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ga je Milanović uvrijedio.

- Čovjek je potkralj. Sad će meni, koji sam predsjednik zemlje koja je u Evropskoj uniji reći neki čovjek kojeg nisam nikada upoznao da sam ga uvrijedio! Dobrodošli u svijet odraslih, gospodine Schmidt - rekao je Milanović te, upitan o tome hoće li ići na godišnji odmor dodao:

- Ja nemam godišnji odmor. Nema ljetovanja. Ja nisam ljetovao od 2007. To je režim u kojem nema privatnosti, ja sam se to navikao. Nema ljetovanja, neće ga više nikad ni biti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.