open-navfaktor-logo
search
Godišnjice
Ministar Bukvarević na Kovačima: Patriotska liga BiH temelj je Armije RBiH
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je obilježavanju godišnjice formiranja Patriotske lige BiH i Zelenih beretki.
10.06.2020. u 18:30
get url
text

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti brojnih delegacija šehidima, poginulim braniocima i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću na mezarju Kovači obilježena je 29. godišnjica i Dan Patriotske lige BiH i Zelenih beretki BiH.

Okupljeni su se prisjetili značaja Patriotske lige koja je osnovana u junu 1991. godine kako bi se od agresora odbranili ne samo građani Sarajeva, već i cijele BiH.

- Čestitam Dan osnivanja Patriotske lige i odluke da se brani država BiH, njena državnost i hiljadugodišnja tradicija suživota na ovim prostorima, kao odluka da se brane svi građani BiH - rekao je Bukvarević, koji je odao počast šehidima i vrhovnom komandantu zajedno s majkom rahmetli komandanta Prvog korpusa ARBiH Mustafe Hajrulahovića Talijana.

Ministar Bukvarević je u svom obraćanju podsjetio i na značaj neodlaska bosanskih mladića na ratišta u Hrvatsku, podsjećajući da su naši branioci branili svoja ognjišta, porodice i domovinu, ali i sve građane koji su bili napadnuti od strane agresora. Istakao je i značaj formiranja jedinica Patriotske lige, Zelenih beretki i MUP-a RBiH koje su se prve organizirale, okupile i stale u odbranu naše domovine, do formiranja Armije RBiH.

Sa ovogodišnjeg obilježavanja poslano je nekoliko poruka među kojima i ona da „za razliku od perioda kada smo se silnim naporima morali braniti, danas posljedično živimo vrijeme kada silnim naporima moramo dokazivati od koga, na koji način i zašto smo se branili, poručujući svim saborcima da je sada više nego ikada potrebno jedinstvo kao alat u borbi protiv neprijatelja i dokazivanju historijskih činjenica i istine o časnoj odbranu.“

Poručeno je i da saborci „stavljaju do znanja da borba nikad nije prestala za državu Bosnu i Hercegovinu, jasno i bez stida branioci naglašavaju da šehidska krv nije uzaludno prolivena te da, bez obzira na to što mnogi pokušavaju, Bosnu i Hercegovinu nikada neće uspjeti pokoriti“, saopćeno je iz Kabineta ministra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.