U tekućoj godini, podsticajima za podršku zapošljavanju povratnika kroz program Male privrede, bit će obuhvaćeno preko 60 privrednih subjekata, za što će biti izdvojeno više od 1.500.000 KM, a u okviru kojeg će se zaposliti više od 90 osoba iz reda povratničke populacije u Bosni i Hercegovini. 

Novouposleni radnici/povratnici ostat će u radnom odnosu minimalno tri godine sa intencijom stalnog zaposlenja, u skladu sa potrebama kojeg iskažu privredni subjekti sa jedne strane, odnosno lične i profesionalne angažiranosti novouposlenih radnika sa druge strane.

- Ovim programima naš cilj je pružiti mladim povratnicima priliku da steknu prva radna iskustva i unaprijede svoja profesionalna znanja, ali i podržati poslovne ideje privrednika iz povratničkih sredina. Kroz stečene reference, mogu lakše doći do poslovnih prilika i većeg stepena konkurentnosti na tržištu rada. Posebno nam je važan program podrške Maloj privredi, gdje se mladim i nezaposlenim povratnicima osigurava podrška u zaposlenju. Naš prioritet je zadržavanje, zapošljavanje i podrška mladima kao temelj održivosti povratničkih sredina - kazao je federalni ministar Edin Ramić, saopćeno je iz Ministarstva.