open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Ministar sigurnosti BiH: Migrantskom krizom trebaju upravljati institucije BiH, skinuti teret sa USK i Bihaća
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić boravi u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.
12.08.2020. u 18:12
get url
text

Cikotić se sastao sa premijerom USK-a Mustafom Ružnićem, te gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem. Nakon što su obišli kamp LIPA kod Bihaća, danas su posjetili Veliku Kladušu i kamp Miral. 

Cilj posjete Cikotića Unsko-sanskom kantonu i Bihaću i Velikoj Kladuši kao najugroženijim dijelovima BiH kada je u pitanju migrantska kriza, jeste upoznavanje sa situacijom u ovom dijelu BiH, te iznalaženje rješenja za što efikasnije koordinisanje i upravljanje krizom.

- Imam znantno konkretniju sliku o tome kako plan mjere aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom na prostoru BiH učiniti konkretnijim, efikasnijim i upotrebljivijim. Taj plan sadrži 7 prioriteta 21 mjeru i 116 aktivnosti. Mi smo dogovorili određene mehanizme, neposrednije, konkretnije, koordinacije saradnje, između kantonalnih i gradskih institucija koje se bave ovim pitanjima, sa institucijama na nivou države BiH, a sa ciljem da taj plan bude konkretnije primjenjivan, efikasnije apliciran na terenu, da građani osjete jedan viši stepen sigurnosti u svojim domovima, gradovima, komunikacijama i prostorima na kojima žive, a da institucije države osjete jedan efikasniji nivo korištenja odnosno upravljanja migrantskom krizom- istakao je Cikotić.

Dodao je da je cilj njegove posjete da imaju više elemenata koji će  pomoći da se migranstkom krizom sve više upravlja od strane institucija BiH, a u nešto manjoj mjeri od strane institucija Unsko- sanskog kantona i Grada Bihaća na kojima je do sada suštinski bio najveći teret.

- Migrantsko pitanje je kompleksno globalno pitanje, i ako očekujete da ćete ovdje dobiti neke mađioničarske formule da se zaustavi ili spriječi tok kretanja migranata varate se. Želimo pojačati kvalitet kontrole istočne granice, i imamo za to obećanja i evropskih institucija i domaćih institucija da ćemo sa nizom kadrovskih i drugih rješenja, sa upotrebom tehničkih sredstava podići kvalitet kontrole istočne granice prema Srbiji i Hrvatskoj i smanjiti broj migranata koji ulaze na prostor BiH. Nastojat ćemo da iz domaćih i međunarodnih fondova povećamo ukupan obim budžetskih, odnosno finansijskih sredstava kojima se migranstka kriza za sada nosi sa nivoa Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća. Nastojat ćemo da popravimo kvalitet međuagencijske saradnje - na nivou države, da se teret migrantske krize rješava na nivou države BiH. Imamo ideju i da preuzmemo jedan čitav niz konkretnih mjera na preispitivanju odgovornosti pojedinih institucija koje su odgovorne za kontrolu granice, rad sa strancima, pitanje azila, zašto se neke stvari propuštaju na način na koji se propuštaju. Tu ćemo ići sa nekim konkretnim postupcima. Pred nama je čitav set kompleksnih aktivnosti- pojasnio je Cikotić. 

Prava i sigurnost građana su na prvom mjestu, istaknuo je nekoliko puta tokom posjete.

Spominjalo se i traženje lokacije u Velikoj Kladuši, odnosno rješavanje problema po uzoru na kamp Lipa. Pored ovog, govora je bilo i o traženju obeštećenja zbog šteta koje su Bihać i Velika Kladuša pretrpjele od početka migrantske krize.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.