- Imajući u vidu složenost situacije na požarištima, kao i nemogućnost angažiranja helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti BiH je 14. augusta godine uputilo Vijeću ministara BiH zahtjev za održavanje hitne telefonske sjednice Vijeća ministara BiH radi razmatranja prijedloga Odluke o traženju međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju u gašenju požara - saopćili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Helikopter OSBiH nije moguće angažirati jer Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, ignorira zahtjeve i ne želi dati saglasnost. Istovremeno, stranke iz RS-a odlučile su bojkotovati rad institucija BiH pa je pitanje hoće li do sjednice Vijeća ministara i doći jer je na njegovom čelu Zoran Tegeltija (SNSD).

VEZANI TEKST - Načelnik Jablanice podnio krivičnu prijavu protiv Dodika: Nije dao helikoptere OSBiH

- Ministarstvo sigurnosti BiH je na osnovu Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih katastrofa tražilo pomoć u gašenju požara otvorenog prostora u graničnom području (općine Tomislavgrad i Široki Brijeg) radi sprječavanja njegovog daljeg širenja, te su angažirana dva kanadera na lokalitetima Budim i Rujan. Primjena ovih sporazuma je ograničena zbog mogućnosti djelovanja letjelica zemalja potpisnica sporazuma na gašenju požara otvorenog prostora u graničnom području do deset kilometara.

Ministarstvo sigurnosti BiH zaprimilo i zahtjev da helikopter iz Crne Gore može da pređe granicu Bosne i Hercegovine i uzima vodu sa Bilećkog jezera te se nakon toga vraća u Crnu Goru da gasi požar u mjestu Banjani kod Nikšića. Ova aktivnost je realizovana na osnovu Sporazuma između BiH i Crne Gore o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa - saopćili su iz ovog Ministarstva.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH podsjetili su da su u protekle dvije sedmice uputili ka Ministarstvu odbrane BiH zahtjeve za angažiranje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na području Neuma, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Stoca i Jablanice, a danas i na području Mostara.

Želeći pojasniti svoje aktivnosti, nadalje su napomenuli da su uputili i zahtjev za pomoć EUFOR-a radi izviđanja terena zahvaćenog požarima iz zraka i eventualne medicinske evakuacije u slučaju povrede vatrogasaca na požarištima, te da je EUFOR nakon izviđanja terena dostavio fotografije i infomacije o veličini požarišta.

- Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine će u skladu sa nadležnostima nastaviti sa koordiniranjem svih potrebnih aktivnosti koje se odnose na gašenje i sprečavanje daljnjeg širenja požara - dodaju u saopćenju.