open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Ministri Srbije i Turske razgovarali o implementaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini
Na sastanku se razgovaralo kako dodatno produbiti ekonomsku saradnju između Turske i Srbije i u kojima privrednim granama
05.07.2019. u 17:07
get url
text

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović sastao se u Beogradu s turskim ministrom poljoprivrede i šumarstva Bekirom Pakdemirlijem, a poslije sastanka je kazao da je veoma zahvalan turskom ministru na dobroj saradnji u prethodnih godinu dana, kao i čitavom Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Turske, za koje ima samo pohvale.

- Razgovarali smo kako da što bolje implementiramo Sporazum o slobodnoj trgovini, koji se odnosi na prehrambenu industriju i na poljoprivredu. Razgovarali smo i o investicijama potencijalnih turskih investitora u sektor drvno-prerađivačke industrije. Moram da naglasim da je Svetska banka označila ovaj sektor kao poželjan sektor za investiranje i onaj gdje ima i najviše prostora za rast. Mislim da tu nismo rekli svoju posljednju riječ i da su turski investitori ovdje dobrodošli - kazao je Nedimović.

Kako je dodao, bilo je reči i o saradnji u zajedničkim projektima u oblasti ruralnog razvoja.

-Ja sam veoma zadovoljan što smo već sada došli u fazu implementacije projekta razvoja stočarstva koji finansira TIKA. Vidjećete, ma koliko neki ljudi mislili da smo mi spori, mi na kraju na semaforu damo rezultat koji je za političko-trgovinske odnose Srbije i Turske rastući i najbolji mogući u ovom trenutku - rekao je ministar poljoprivrede Srbije.

Pakdemirli je podsjetio da je Sporazum o slobodnoj trgovini između dviju zemalja stupio na snagu, dodajući da je na sastanku razgovarano kako dodatno produbiti ekonomsku saradnju između Turske i Srbije i u kojima privrednim granama.

- U Srbiji postoje dobre mogućnosti i prilike, posebno u sektoru šumarstva. Moj kolega Nedimović je posebno naglasio da iz Turske očekuje investitore upravo u ovom sektoru. U ovoj oblasti daju i poticaje u vrijednosti od 50 posto - kazao je Pakdemirli, podsjećajući da je Turska u sektoru šumarstva na trećem mjestu odmah iza Kine i Indije.

- Dakle, na sastanku smo kazali da ćemo podijeliti naša iskustva i znanja u polju razvoja šumskih područja. Već naredne sedmice, u Srbiju će doći naš stručnjak. Donijeli smo odluku da formiramo zajedničku radnu grupu koja će procijeniti šta se može uraditi u oblasti šumarstva u Srbiji - rekao je turski ministar.

Istakao je da je pitanje ruralnog razvoja u Srbiji, kao i u Turskoj, vrlo važno te naglasio da je njegova zemlja spremna da nastavi podršku razvoju sektora stočarstva u Srbiji, dodajući kako u toj zemlji Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) provodi značajne projekte u ovoj oblasti.

Napomenuo je da je Turska u posljednjih 15 godina ostvarila vrlo ozbiljna ulaganja u sisteme za navodnjavanje, dodajući da i u Srbiji također postoje dobre prilike za ulaganje u sistem navodnjavanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.