O tome će se prvi put formalno razgovarati u ponedjeljak na sastanku Vijeća za vanjske poslove, kojim predsjedava Borell, iako se o mogućnosti imenovanja spekuliralo mjesecima.

Prema pisanju Radiju Slobodna Evropa, zvaničnici EU-a kažu da je nejasno kakav će biti opseg funkcije, bilo geografski, bilo politički. Ostaje nejasno i da li će predstavnik nadgledati cijeli Zapadni Balkan ili samo Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, ali pretpostavlja se da će dijalog Beograda i Prištine biti u fokusu angažiranja budućeg predstavnika.

Prema pisanjima medija, na tu funkciju bi mogao biti izabran ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ali ta najava nije potvrđena. Ovo nije prva najava da bi izaslanik EU mogao biti Lajčak. Prethodno je Blic iznio iste navode, a zatim je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao da ne isključuje takvu mogućnost.

Kako su najavili izvori iz EU-a, slijedeći ponedjeljak označit će samo početak rasprave, jer stvari tek treba da budu razjašnjene i da se isprate potrebne procedure. Kako je rečeno, službeno imenovanje očekuje se kasnije ove godine, a sve procedure trebalo bi da budu okončane do proljeća.