open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Ministrica Ćemalović pojašnjava šta se tačno dešavalo sa preminulom pacijenticom u Bihaću
Koronavirus odnio je prvu žrtvu u Bosni i Hercegovini. Riječ je o 76-godišnjoj ženi koja je preminula u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću. 
21.03.2020. u 18:49
get url
text

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović za Faktor je pojasnila detalje u vezi sa ovim slučajem. 

Kako je rekla, pacijentica je u bolnicu primljena u četvrtak navečer, a preminula je u petak ujutro. U bolnicu je stigla u veoma teškom stanju, teškom kliničkom slikom, sa akutnim respiratornim oboljenjem. Pacijentica je bila srčani bolesnik.

- Ljekari su odmah uzeli bris, jer su posumnjali da je možda zaražena virusom COVID-19 te su pacijenticu stavili na aparat - kaže ministrica.

Pacijeniticu su smjestili u izolatorij, odnosno prostorije bolnice na Infektivnom odjelu koje su pripremljene za pacijente sa koronavirusom. 

Ćemalović kaže kako ljekari i ostalo medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu sa pacijenticom nisu ugroženi, jer su bili adekvatno zaštićeni. Kaže da je bolnica u Bihaću poduzela sve mjere kako se nalaže u ovakvim situacijama i da medicinsko osoblje koje dolazi u kontakt sa potencijalno zaraženim pacijentima koristi odgovarajuću opremu.

Objašnjava nam i mogući način zaraze preminule pacijentice.

 - Ona je nekoliko dana bila u teškom stanju, rekli su nam da je bila jako loše. Po dobijanju informacije, sanitetskim vozilom je prevezena u kantonalnu bolnicu. Prije tri sedmice u posjeti joj je bio sin koji živi u Njemačkoj i pretpostavka je da je tako dobila COVID-19. Inače, ona i suprug žive sami. Sada slijedi epidemiološka obrada supruga - pojasnila je ministrica. 

Također je dodala i to da pacijentica još nije sahranjena i da će ukup preminule biti obavljen strogo u skladu sa procedurama koje se nalažu kod umrlih koji su imali zarazne bolesti. 

- Dakle, test je u četvrtak navečer urađen (uzet bris, op. a.) i stavljen u frižider, jer se sumnjalo na koronavirus - precizira Ćemalović.

Uzorak je u Klinički centar u Sarajevu stigao danas (subota) u 12 sati te je nekoliko sati kasnije potvrđeno da je preminula bila zaražena koronavirusom. 

- Test je urađen u četvrtak navečer i oni su to stavili u frižider. Zašto nisu odmah poslali, ne znam. Vjerovatno su čekali da još koji test bude, jer je u KCUS upućeno šest testova, od toga su dva pozitivna. Ona je već bila preminula kad su poslali i kad smo dobili rezultat. Drugi pozitivan je jedna mlada gospođa. Ona je supruga pacijenta koji se liječi na Infektivnom. On je stabilno i oporavlja se, to je najbitnije - kaže ministrica Ćemalović. 

Mlađa žena koja je pozitivna na koronavirus je supruga pacijenta za kojeg je ranije saopćeno da je radio kao taksista. Kako se ranije moglo saznati iz medija, on neko vrijeme nije obavljao poslove taksiste, odnosno bio je na bolovanju.

U Bihaću su do sada potvrđena četiri slučaja koronavirusa, uključujući i preminulu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.