Britanski Thomas Cook, najstarija svjetska turistička kompanija, u ponedjeljak je propala. Kako je Faktor ranije pisao, na taj način definitivno su propali i planovi da Thomas Cook promovira Republiku Srpsku u svijetu.

Naime, tadašnji ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković razgovarao je 30. januara prošle godine u Banjoj Luci sa predstavnicima te kompanije. Kako je tada saopćeno iz Vlade RS-a, razgovarano je o mogućnostima za dodatno promoviranje Republike Srpske na svjetskom turističkom tržištu, za šta je iskazan interes kompanije koja ima svoje poslovnice širom svijeta.

Međutim, kako nam je potvrđeno u odgovoru iz Ministarstva trgovine i turizma RS, sve je ostalo samo na dogovorima.

- Ministarstvo trgovine i turizma RS u prethodnom periodu je ostvarilo kontakt sa predstavnicima turističke kompanije Thomas Cook iz Velike Britanije, sa kojima je razgovarano o mogućnostima za uspostavljanje saradnje koja bi se odnosila na promociju turističkih potencijala Republike Srpske na drugim tržištima. S obzirom na to da konkretna saradnja nije ostvarena, nema posljedica zbog novonastale situacije u vezi sa navedenom kompanijom – rečeno nam je u odgovoru Ministarstva, koji potpisuje ministrica Suzana Gašić.


Gašić: Konkretna saradnja nije ostvarena