open-navfaktor-logo
search
Davis Cup
Mladi Forejtek savladao Brkića za trijumf Češke protiv BiH
Odmorniji Forejtek, koji za razliku od Brkića nije igrao današnji dubl, opravdao je ulogu favorita te svom timu osigurao prolaz u naredno kolo
15.09.2019. u 19:35
get url
text

Selekcija Bosne i Hercegovine poražena je kao domaćin, u Gradskoj arena “Husejin Smajlović” u Zenici, u 1. kolu Prve euro-afričke zone Davis Cupa od Češke rezultatom 2:3.

Odlučujući poen za Čehe ostvario je Jonas Forejtek, koji je danas u petom meču savladao Tomislava Brkića s 2-1 (6:1, 6:7 i 6:1).

Odmorniji Forejtek, koji za razliku od Brkića nije igrao današnji dubl, opravdao je ulogu favorita te svom timu osigurao prolaz u naredno kolo.

Forejtek je prvi set dobio lako s 6:1, ali je Brkić zaigrao puno bolje u drugom setu te poravnao na 1-1. Brkić je vodio s 2:1, da bi Čeh dobio naredna dva gema i preokrenuo rezultat u svoju korist, a onda je i bh. teniser dobio dva uzastopna gema te ponovo poveo s 4:3.

Do kraja seta oba su tenisera uspijevala dobiti poene na svoj servis pa se, tako, i u ovom, trećem današnjem meču igrao jedan tie-break.

Brkić je u tie-breaku gubio s 1:2, ali je preokrenuo te poveo s 4:2 i 5:3, ali su ponovo poravnati bili na 6:6 i 7:7. Brkić je bio uspješan na dva svoja servisa te tie-break dobio s 9:7, a drugi set s 7:6.       

U trećem setu, pri rezultatu 2:1 za Čeha, servirao je Brkić te imao pet prilika da osvoji gem, ali je Forejtek iskoristio tek svoju devetu break loptu te poveo s 3:1.

Čeh je zatim dobio i gem na svoj servis i poveo s 4:1, čime je nagovjestio da se bliži kraj ovog meča, koji je trajao dva sata i devet minuta.

Brkić je na svoj servis izgubio i naredni gem pa je Forejtek servirao za pobjedu u meču, ali i u tom dvomeču. Čeh je to iskoristio te bez izgubljenog poena stigao do šestog gema.   

Gosti su poslije prvog dana, kada su dobili oba single, vodili s 2:0, ali su bh. teniseri danas uspjeli poravnati na 2:2 te produžiti neizvjesnost.

Pobjedom u dublu, u kojem su Mirza Bašić i Brkić s 2-0 (7:6 i 6:3), te jedinim trijumfom u ovom dvomeču u singlu, koji je Bašić s 2-0 (7:6 i 6:3) ostvario protiv Jiri Veselya, bh. tim je nakratko bio vratio nadu da bi mogli slaviti i bez svog najboljeg tenisera u ovom trenutku, Damira Džumhura. To se, ipak, nije desilo.

Jučer je u singlu Forejtek s 2-0 (7:5 i 6:4) porazio Bašića, a Vesely istim rezultatom Brkića, po setovima 6:2 i 7:6 (7:4).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.