- Mi smo danas ovdje jer osjećamo odgovornost i želju radimo na izgradnji društva bez nasilja i društva u kojem se ovako nešto više nikada neće ponoviti - rekla je Ivana Jovanović iz Incijative mladih za ljudska prava.

Ivana Jovanović

Podsjećamo, 25. maja 1995. godine, na Kapiji u centru Tuzle, agresorska hranata ubila je 71 osobu, a više od 150 je ranila.

- Mislimo da je važno da obrazujemo mlade o onome što se 1995. godine desilo na Kapiji, ali generalno i o ratu 90-ih, jer samo učenjem o tome možemo da garantiramo da se tako nešto neće ponoviti - rekla je Jovanović.

On je komentirala i činjenicu da Novak Đukić slobodno živi u Srbiji, iako ga je Sud Bosne i Hercegovine osudio na 20 godina zatvora, jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli 25. maja 1995. godine.

- Beograd je odgovoran za to što je zločinac (Novak Đukić op.a.) i dalje na slobodi, posebno zato što se njegovo isporučivanje još nije desilo. Zbog toga svi mi snosimo odgovornost - zaključila je Ivana Jovanović.