open-navfaktor-logo
search
Traže sastanak
MMF uputio pismo Tegeltiji: Kako će se vraćati krediti ako se RS povuče iz UIO?
Šefica Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Alina Iancu uputila je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji tražeći hitan sastanak s Fiskalnim vijećem BiH kako bi razgovarali "o implikacijama povlačenja RS-a iz Uprave za indirektno oporezivanje".
22.11.2021. u 14:16
get url
text

- Mi smo veoma zabrinuti zbog planova vlasti RS-a, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, FBiH i Brčko distrikta BiH. Ostavljajući po strani problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše mišljenje je da bi povlačenje RS-a iz UIO imalo velike ekonomske posljedice za sve - navela je u pismu.

Ističe kako bi na sastanku željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fiskalnog vijeća o ovom pitanju.

- Željeli bismo konkretno da razgovaramo o tome kako će se osigurati blagovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući duga prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučdaju da ista bude lišena naplate PDV-a - poručila je Iancu u pismu.

Pismo je upućeno i na adresu premijera FBiH Fadila Novalića koji je potvrdio za N1 da ga je primio, te na adrese premijera RS-a Radovana Viškovića, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, ministrice finansija FBiH Jelke Miličević, ministrice finansija RS-a Zore Vidović, guvernera CBB Senada Softića i gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.