open-navfaktor-logo
search
Predizborne staze
Mogu li se sve rupe na cestama u Sarajevu asfaltirati do izbora
Uz glavnu saobraćajnicu u Sarajevu u ulici Zmaja od Bosne gradi se dio biciklističke staze.
24.09.2020. u 17:24
get url
text
Biciklistička staza

Široki trotoar je raskopan, asfalt izrezan i sada se čeka postavljanje biciklističke staze. Za to vrijeme pješaci i biciklisti guraju se na pola trotoara i sigurnost jednih i drugih je ugrožena. Kada su počeli radovi i kada će se završiti, niko ne zna. Gradska uprava Sarajeva preuzela je na sebe odgovornost da poveže izgrađene biciklističke staze u općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar.

Grad Sarajevo je angažirao Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo. Institut je izradio idejni i izvedbeni (glavni) projekat, koji prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu.

Prema Glavnom projektu, biciklistička staza će biti duga oko sedam kilometara, realizirat će se fazno, na potezu Stupska petlja - most Skenderija. Staza će prolaziti ulicama Bulevara Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne u oba pravca, navedeno je u projektu.

Kao i pred svake izbore načelnici općina prekopavaju grad, krpe rupe na ulicama i sokacima, grade trotoare, a novina su biciklističke staze jer je bicikl sve popularniji kao prijevozno sredstvo u Sarajevu, a sve je više i električnih romobila.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.