open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP 2020
Mogu li Zmajevi do prve pobjede u gostima kod ranjenih Helena?
U četiri dosadašnja gostujuća duela protiv Grka Zmajevi su zabilježili dva poraza i dva remija, a bez obzira na lošu formu i kvalifikacije koje su odavno dobile epitet neuspješnih, Grci se ni večeras na stadionu "Spiros Louis" neće predati bez borbe
15.10.2019. u 07:34
get url
text

Priliku za četvrtu pobjedu u kvalifikacijama za EURO 2020 fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine tražit će večeras na OAKA Areni u 11. međusobnom duelu sa selekcijom Grčke.

U prethodnih deset susreta sa Helenima Zmajevi se ne mogu pohvaliti pretjerano dobrim omjerom. Naime, samo u jednom duelu najbolji bh. fudbaleri upisali su pobjedu, uz pet remija i četiri trijumfa evropskih prvaka iz 2004. godine.

Jedinu pobjedu nad Grcima najbolji bh. fudbaleri izborili su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, kada su u Zenici nadigrali Grčku s 3:1 na Bilinom polju. Glavnih protagonista trijumfa od prije šest godina večeras neće biti na terenu. Dvostruki strijelac u susretu iz 2013. godine Edin Džeko je povrijeđen, Vedad Ibišević se oprostio od reprezentacije, dok je dvostruki asistent Zvjezdan Misimović u međuvremenu okončao igračku karijeru.

U lov na prvu gostujuću pobjedu nad ranjenim Helenima, za koje su kvalifikacije odavno propale, Zmajevi će krenuti bez najboljeg napadača, no četiri lopte u mrežu Finske potvrda su da naša reprezentacija može biti efikasna i kada Dijamant nije u timu.

Džeko je zbog povrede otpao neposredno pred početak priprema, a zbog još nekoliko fudbalera Robert Prosinečki ima glavobolje.

- Toni Šunjić se povrijedio. I Zoran Kvržić se žalio na povredu, kao i Edin Višća - požalio se Prosinečki na sinoćnjoj press konferenciji, te kazao kako će tek danas vidjeti u kakvom će stanju bit povrijeđeni igrači.

Hrvatski stručnjak kazao je kako kalkulacija neće biti, te da će ko god dobije priliku dati maksimum.

- Ko god bude eventualno zamijenio nekog od igrača, tj. igrao, dat će 100 posto, sigurno. Isto tako, i Grci će dati sve od sebe. Novi igrači su u njihovoj selekciji i rade na tome da bi pokazali pravo lice. Neće biti lako. Pokušat ćemo odigrati dobro, u velikom ritmu kao protiv Finske kada smo bili svi kao jedan. Nije isto igrati pred našom publikom i vani. Međutim, ako budemo igrali kao u Zenici, možemo se nadati pobjedi. Jednostavno, nemamo izbora. U takvu smo situaciju došli da u svakoj utakmici, pa i ovdje, moramo igrati isključivo na pobjedu - naglasio je Prosinečki.

Da su nezgodni za našu selekciju Grci su potvrdili i na startu kvalifikacija za EURO 2020. godine kada su na Bilinom polju u drugom poluvremenu uspjeli nadoknaditi dva gola zaostatka.

U četiri dosadašnja gostujuća duela protiv Grka Zmajevi su zabilježili dva poraza i dva remija, a bez obzira na lošu formu i kvalifikacije koje su odavno dobile epitet neuspješnih, Grci se ni večeras na stadionu "Spiros Louis" neće predati bez borbe. To je potvrdio selektor Helena John van 't Schip.

- BiH ima šanse da se kvalifikuje na EURO 2020, dok mi pravimo novi tim. Želimo ostati u ritmu kao u meču sa Italijom u Rimu. Uprkos porazu igrali smo bolje, ali protiv BiH pokušat ćemo se poboljšati kako u odbrani, tako u napadu. Nastojat ćemo učiniti meč teškim za kvalitetnog protivnika - rekao je grčki selektor John van t Schip.

Utakmica između Grčke i Bosne i Hercegovine igra se od 20.45 sati, a pravdu na će dijeliti njemački sudija Felix Zwayeruz. Direktan prijenos realizirat će Nova BH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.