open-navfaktor-logo
search
Debakl
Mostarci dali odgovor na izbor Kordića za gradonačelnika: Naša stranka "pometena" na izborima
Naša stranka bilježi katastrofalan rezultat na Općim izborima 2. oktobra u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i izbornoj jedinici grad Mostar. S obzirom na to da su vijećnice Naše stranke u Gradskom vijeću Irma Baralija i Boška Ćavar doprinijele izboru HDZ-ovog Marija Kordića za gradonačelnika Mostara, ovakav izborni debakl ne iznenađuje. 
07.10.2022. u 12:25
get url
text

Odmah treba napomenuti bitnu činjenicu da Naša stranka uglavnom računa na njih i dobija glasove Bošnjaka. Naša stranka svoje lokalne organizacije i ima gotovo isklučivo u sredinama u kojima su Bošnjaci dominantno stanovništvo. 

Prema trenutnim rezultatima na osnovu do sada prebrojanih glasačkih listića i obrađenih biračkih mjesta, može se zaključiti da Naša stranka iz ovog dijela BiH neće imati svoje zastupnike niti na jednom nivou vlasti. 

Kada je u pitanju izbor za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u izbornoj jedinici koja obuhvata i Mostar, odnosno Hercegovačko-neretvanski kanton Naša stranka je imala jednog kandidata Irdina Bajrovića. Osvojili su tek 982 glasova ili 0,72. U toj izbornoj jedinici za Parlament BiH tek su 12. po broju osvojenih glasova u odnosu na sve stranke i koalicije. Sam kandidat osvojio je manje glasova nego stranka.

Na nivou osnovne izborne jedinice, grada Mostara, Naša stranka ima 707 ili 1,54 posto glasova i desata su stranka po broju glasova u odnosu na druge stranke i koalicije. 

Kada je u pitanju Parlament Federacije BiH, Naša stranka je u izbornoj jedinici koja obuhvata HNK 10. stranka u odnosu na druge stranke i koalicije. Na nivou te izborne jedinice osvojili su 944 glasova ili 0,99 posto. Kandidat za Zastupnički dom Parlamenta FBiH bio je Sanel Riđanović. Na nivou osnovne izborne jedinice - grad Mostar, osvojili su 709 glasova ili 1,57 posto. Kandidat ima daleko manje glasova nego sama stranka. 

Naša stranka bilježi potpuni debakl i kada je u pitanju Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na nivou te izborne jedinice osvojili su 1.401 glas ili 1,45 posto i jedanaesta su stranka po osvojenim glasovima u odnosu na druge stranke i koalicije. Na nivou osnovne izborne jedinice - grad Mostar, osvojili su 1.149 ili 2,51 posto glasova. 

Za Skupštinu HNK Naša stranka je predložila 10 kandidata, niti jedan neće biti dio kantonalnog parlamenta u narednom mandatu. 

Naša stranka ovako loš rezultat bilježi zbog lošeg rada u tim lokalnim zajednicama, a ponajviše zbog izbora Kordića za gradonačelnika Mostara, zbog izjava njihove članice Irme Baralije o agresiji na BiH, kada je izjavljivala kako "smo se međusobno ubijali i jedni drugima palili kuće" te drugih. 

Napomene radi, Naša stranka je sve vrijeme potencirala kako je Baralija zaslužna za održavanje lokalnih izbora u Mostaru 2020. godine, nakon 12 godina. Baralija protiv Bosne i Hercegovine, tužba je koju je, zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru, Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv BiH podnijela upravo Baralija. Sud je donio presudu u korist Baralije.

Međutim, za održavanje izbora u Mostaru zaslužan je sporazum između SDA i HDZ-a, a za izbor Kordića za gradonačelnika zaslužna je i Naša stranka, što su građani po svemu sudeći prepoznali. 

Boška Ćavar i Elmedin Konaković

U Hercegovini, HNK i Mostaru, nije puno brolje prošao ni koalicioni partner Naše stranke, Narod i pravda. Oni su u utrci za državni parlament dobili svega 2.626 glasova ili 1,93 posto.

Za Federalni parlament NiP, koji je bio u koaliciji sa SPU BiH, dobio 1.861 glas ili 1,94 posto. Za Skupštinu HNK osvojili su 3.284 glasa ili 3,39 posto.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.