open-navfaktor-logo
search
Španski trg
Mostarci podržali kampanju "Zlatni septembar" čiji je cilj borba protiv dječijeg raka
Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječjem raku pod sloganom "Budi zlatan".
06.09.2020. u 14:26
get url
text

Tim povodom danas su na Španskom trgu u Mostaru postavljeni info pultovi na kojima se građani imaju priliku informisati o dječijem raku, problemima sa kojima se susreću, ali i da kupovinom zlatne vrpce i posebno dizajnirane zlatne maske pruže podršku djeci oboljeloj od raka.

Sekretarica Udruženja Jasna Vatreš podsjetila je na nedavna osvjetljenja važnih objekata i institucija, simbolima borbe protiv dječijeg raka, među kojim je i čuveni Stari most u Mostaru. Iz Mostara je tako krenula kampanja čija je zadaća pričati o malignim oboljenjima i razbiti predrasude, te dati maksimalnu podršku borbi protiv ovih bolesti.

- Hvala Bogu, tu sa nama su i izliječena djeca. Tokom Zlatnog septembra planiramo niz aktivnosti s ciljem podrške i boljeg liječenja ovih oboljenja. Kada proces liječenja završi, trebamo postati svjesni da djeca i dalje trebaju našu podršku. Uspjeli smo vremenom doći do građana koji sve više razumiju naše probleme i pridružuju nam se u borbama - izjavila je Vatreš.

Advija Džambas pobijedila je rak limfnih čvorova, te kasnije postala volonter Udruženja. Uključena je u brojne projekte, a također je bila i učesnica rehabilitacionih kampova za djecu. Volontira i u roditeljskoj kući, nastojeći pomoći svima koji trebaju pomoć.

- Mi ih najbolje razumijemo, jer jedini znamo kroz šta uistinu prolaze. Postoje osobe koje nakon izlječenja izbjegavaju kontakte sa oboljelima i bolnicama, što je za nas na neki način također razumljivo. Nastojimo s druge strane razbijati stereotipe, a mene lično članstvo i aktivizam u Udruženju jačaju na sve načine. Ovdje se možemo osnažiti i ohrabriti, te se pripremiti za dalje životne bitke. Sve ono što je ostalo iza, mene je osnažilo. Pružamo razne vidove podrške, Udruženje provodi brojne projekte, a Zlatni septembar upravo je jedan od njih - kazala je Džambas.

Cilj Zlatnog septembra je podizanje svijesti o svim aspektima borbe sa dječjim rakom, kako u razdoblju boravka u bolnici, tako i u periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.