open-navfaktor-logo
search
Istraživanje CIES-a
Možda zvuči čudno, ali je tako: Samo je Borussia Dortmund bolja od Slobode, i Mladost u vrhu
Fudbaleri Slobode i Mladosti u aktuelnoj sezoni Premijer lige ne mogu se pohvaliti posebnim rezultatima.
12.04.2021. u 12:26
get url
text

Poslije 25 kola Tuzlaci su na osmoj poziciji sa 25 bodova, dok je tim iz Doboja kod Kaknja stepenicu niže s bodom manje u odnosu na ekipu sa Tušnja.

Ipak, u odnosu na ostalih deset članova elitnog fudbalskog ranga naše zemlje Tuzlaci u evropskim okvirima kotiraju veoma visoko prema minutaži koju su ove sezone upisali igrači do 21 godine.

Prema statistički podacima koje je objavio CIES (Međunarodni centar za sportske studije) u 333. izdanju svog sedmičnog izdanja 26,9% minutaže Slobodinih fudbalera otpada na fudbalere mlađe do 21 godine.

Gledajući istu statistiku koja se odnosi na timove iz pet najjačih evropskih liga samo Borussia Dortmund ima bolji poostotak od Slobode (28,5%), dok bi se Mladost sa 22,9% našla na petom mjestu tabele klubova iz "liga petice", ukoliko bi im priključili ekipe iz Premijer lige BiH. Ispred Mladosti, osim Borussije i Slobode, bili bi Nice (24,3%) i Monaco (24,1%).

U svojevrsnom generalnom poretku klubova iz svih elitnih fudbalskih rangova sa Starog kontinenta prema broju minuta za igrače do 21 godine Sloboda je na 32. poziciji, a Mladost na 53. mjestu.

Za kraj vrijedi napomenuti da je statistika napravljena na osnovu svih mečeva koji su odigrani do 6. aprila ove godine.

Ako vas zanima "poredak" unutar Premijer lige BiH, on izgleda ovako:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.