open-navfaktor-logo
search
Predsjednik GS-a
Muhamed Fazlagić: Stranku su htjeli oteti i predati Lagumdžiji, Fazla se u ratu nije "ispalio" iz Sarajeva
Predsjednik Građanskog saveza Muhamed Fazlagić kandidat je koalicije te stranke i Demokratske fronte za načelnika Općine Centar na predstojećim Lokalnim izborima.
30.08.2020. u 10:27
get url
text
Muhamed Fazlagić

U razgovoru za Stav Fazlagić je govorio o muzičkoj karijeri i politici, te je dao odgovore na neka pitanja koja nisu bila razjašnjena u javnosti. Jedno od njih su detalji sa posljednjeg Kongresa Građanskog saveza, na kojem je on izabran za predsjednika te stranke.

- Mandat dosadašnjeg predsjednika Čolpe istekao je u septembru 2019. godine. Nakon mnogobrojnih molbi da napravi Kongres i da bude na njemu ponovo izabran, a Čolpa je iz samo njemu poznatih razloga to stalno odbijao, mi smo iskoristili statutarne mogućnosti, dali mu 30 dana da sazove Kongres i, kada je to odbio, Predsjedništvo je sazvalo Kongres i odlučilo kako je odlučilo. Iz medija i iz nekih drugih izvora dobijam informacije da je nešto sasvim drugo planirano s tom političkom strankom. Da se stranka otme od osnivača, da se preda Zlatku Lagumdžiji, koji je imao već smišljene namjere da sebe politički reafirmira. Kako sam čuo, navodno je imao već određenog kandidata koji bi ušao u trku za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda koji bi bio protivnik Željku Komšiću.

Fazlagić je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 1993. godine, a u ovom je intervjuu dao odgovor da li se "ispalio" ili nije.

- Nije se Fazla ispalio. Fazla je završio "Euroviziju”, a tada se više kopnenim putem nije moglo vratiti u BiH zbog rata s HVO-om i njihovog UZP-a. Onda smo otišli u Zagreb i završili snimanje ploče, a zahvaljujući današnjoj ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, dobio sam priliku da se, zajedno s Davorinom Popovićem, avionom UNPROFOR-a vratim u Sarajevo. Vratio sam se u Sarajevo, nastavio rad u Umjetničkoj četi, koju je osnovao rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan. Bio sam prvi koji je otišao u Mostar i održao koncert u tom gradu zajedno s Halidom Bešlićem, Omerom Livnjakom i Amrom Dakom na poziv Safeta Oručevića. Po povratku sam imao koncert i u Sarajevu, na "Izboru za miss BiH”, nastupao u Zenici, odigrao prijateljsku utakmicu protiv "Željezničara” i dao im gol na Koševu. Sarajevo sam napustio osam dana nakon potpisivanja sporazuma u Daytonu. Ne znam kome je u interesu da širi takve priče, naveo sam vam vrlo plastične dokaze da sam bio tu. Sve je to vrlo lahko provjerljivo. Nisam te stvari nikada demantirao jer nisam ni znao da ću se nekad baviti javnim poslom, ali sada je vrijeme da i tu laž demantiramo.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.