open-navfaktor-logo
search
Nekadašnji gigant
Muke Feroelektra: U Neumu Općina i HNK spore prodaju apartmana, u Sarajevu će dobiti samo mrvice
Feroelektro, nekadašnji privredni gigant Bosne i Hercegovine, proživljava teške dane ponovo.
27.01.2022. u 07:45
get url
text

VEZANI TEKST - Zbog prodaje odmarališta Feroelektra: Načelnik Neuma prijeti tužbama, najavio isključenje struje i vode

Kada je u julu prošle godine prodato odmarilište Feroelektra u Neumu za nešto više od šest miliona KM, činilo se da će brojni radnici ovog preduzeća uspjeti od tog novca namiriti svoja potraživanja na ime pravosnažnih presuda nastalih zbog neisplaćenih plaća. 

No, tu su se ubrzo pojavile prepreke, iz Općine Neum su kazali da Feroelektro nije vlasnik odmarlišta i da će pokrenuti sudski spor.

- Zbog tih netačnih tvrdnji jedan dio kupaca je odustao. Otprilike jedna petina apartmana je je prodata u cijelosti, znači uplaćen je novac. Ostali idu u drugi krug kada do nekretnina može doći i onaj ko ponudi jednu trećinu od cijene.

Općina Neum i Hercegovačko-neretvanski kanton neosnovano tvrde da je firma osnovana aktima tzv. Herceg Bosne još tamo 1994. Šta će od svega biti, teško je reći - kazali su nam u Feroelektru.

VEZANI TEKST - Nekretnine Feroelektra prodate za 15 miliona KM; Smajić: Ovo je katastrofa, radnici će ostati bez plaća

Krajem septemebra 2021. Feroelektro je ostao bez poslovne zgrade u ulici Maršala Tita i skladišta u Halilovićima. Podsjetimo, nekadašnji većinski vlasnik Ferolektra Stanić Invest d.o.o. Kreševo je za 4,1 miliona KM navodnih pozajmica Feroelektru upisao hipoteku na spomenute nekretnine.

-  Ova prodaja će prouzrokovati propast Feroelektra. Ogroman dio od 15 miliona KM za koliko su prodate ove nekretnine idu Stanić Investu d.o.o. dok će Feroelektru ostati samo mrvice, da pokrije porezne dugove. Radnici neće dobiti ništa. Stanić još nije dobio novac jer je u toku žalbeni proces - istakli su nam u Feroelektru.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.