open-navfaktor-logo
search
Ukupno 12 pozitivnih
Mulabdić: U Unsko-sanskom kantonu registrirano 10 zaraznih klastera
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona (USK) Zarina Mulabdić istakla je kako je na području ovog kantona za sada registrirano 10 zaraznih klastera, sedam u Bihaću, te po jedan u Cazinu, Bosanskoj Krupi i Velikoj Kladuši.
01.04.2020. u 15:37
get url
text

Potvrđeno je 12 pozitivnih slučajeva na koronavirus, među kojima je deset oboljelih pacijenata, dok su dva smrtna slučaja starijih hroničnih bolesnika povezana s bolešću COVID-19.

- Sve te klastere pažljivo pratimo. Pod zdravstveni nadzor i u samoizolaciju smo stavili i svih 19 pacijenata koji su bili u Kliničkom centru za srce u Tuzli. Od njih niko nije razvio simptome bolesti, ali će svejedno biti testirani na koronavirus. Na osnovu svih podataka možemo reći da je epidemiološka situacija stabilna, ali i dalje visokorizična. Intenzivno je pratimo i nastojimo zadržati kontinuu cirkulacije virusa, odnosno onemogućiti eksplozivnost javljanja većeg broja slučajeva - kazala je doktorica Mulabdić.

Kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović prezentirala je podatak da su do danas na testiranje u Sarajevo poslana 84 uzorka, dok je jutros to učinjeno za još 34 osobe iz kantona.

- Dakle, od dosadašnjih 84 poslana uzorka, pozitivnih je bilo 12. Jutros smo poslali još 34 uzorka, iz Kantonalne bolnice i Doma zdravlja u Bihaću ukupno 19, iz Doma zdravlja Cazin 11, te 4 iz Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi. Moram reći i da je na području kantona 2.561 osoba u samoizolaciji, a najviše rješenja izdano je građanima Cazina, Velike Kladuše i Bihaća - riječi su ministrice Ćemalović.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću trenutno je hospitalizirano devet pacijenata i njihovo stanje je stabilno.

- Od devet pacijenata u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti, sedam ih je na odjelu, a dva su intenzivnoj njezi. Stanje svih pacijenata je stabilno, uključujući i pacijenticu s razvijenom težom kliničkom slikom koja je na respiratoru - ustvrdio je direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić.

Premijer Unsko-sanskog kantona najavio je hitno izdvajanje značajnih sredstava iz ovogodišnjeg budžeta za potrebe zdravstva, privrede i poljoprivrede, te istakao posebno zadovoljstvo uspješnom primjenom obrazovnog procesa na daljinu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.