open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Munira Subašić: Zakon o zabrani negiranja genocida je važan i treba ga provoditi
Zakon je dobar i važan, te ga je potrebno provoditi kako bi se spriječilo vrijeđanje, mržnja i ponižavanje, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.
23.07.2021. u 12:37
get url
text

Subašić smatra kako bi bilo bolje da je zakon donesen prije 26 godina jer bi bilo spriječeno vrijeđanje majki, pa i onih koje su preminule prije donošenja odluke, bile bi zaštićene, ali da nikad nije kasno.

- Ovaj zakon je važan i hvala mu (Inzku, op. a.) što je to učinio. Što kažu naši ljudi, otići će (Inzko, op. a.) s 'obrazom', jer dosad se samo brinuo o nama građanima, a za žrtve genocida baš ništa nije učinio. Taj zakon je važan da se prestanu vrijeđati majke, negirati genocid, da se zaštite presude donesene u Haškom tribunalu i raznim sudovima širom svijeta, i (Evropski, op. a) Sud pravde, Sud BiH i sud u Njemačkoj… - rekla je Subašić.

Smatra kako će zakon doprinijeti očuvanju istine, pogotovo za generacije koje dolaze.

- Nama je važno da se na neki način zaštitimo od mržnje, vrijeđanja i ponižavanja. Ovaj zakon je dobar, bit ćemo sretne ako bude Sud BiH i sudovi širom regiona, budu sprovodili taj zakon. Ako neko bude negirao genocid, a Sud BiH ne bude priveo takvog zločinca, bar na početku, onda taj zakon neće biti ništa - smatra Subašić.

Doprinos procesu pomirenja

Dodala je i kako je mnogo zakona u BiH koji postoje, ali se ne provode.

- Ovaj zakon sudstvo i tužilaštvo mora sprovoditi, jer mi žrtve ćemo to tražiti. U slučaju da to ne bude, mi ćemo dignuti svoj glas - poručila je Subašić.

Smatra i kako bi zakon mogao doprinijeti procesu pomirenja.

- Kad bude ovaj zakon, neće se vrijeđati, jer niko ne može dozvoliti da se vrijeđa njegova majka, baka… Mi, majke Srebrenice, uspjele smo da odgojimo svoju djecu bez mržnje i osvete, dok mislim da na drugoj strani djeca još uvijek žive u lažima, mržnji i taj zakon mislim da će pomoći da sva djeca u BiH steknu povjerenje. Bez povjerenja nema pomirenja - rekla je Subašić, koja smatra da je to važno radi budućnosti generacija koje dolaze.

Dodala je kako se počinjeni zločini ne mogu zaboraviti niti oprostiti, ali da je potrebno ići dalje.

Fadila Edendić, predsjednica udruženja "Srebreničke majke", na vijest da je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, kazala je kako je bilo krajnje vrijeme da se donese takva odluka.

- Konačno se to desilo. Osjećam neko olakšanje, konačno se to desilo. Genocid je bio, i to je potvrđeno - kazala je Efendić, koja je upitala kako će u praksi biti i da li će se zakon provoditi.

- Pitanje je koliko će to neki ispoštovati, to je do njih. Kako rade i šta rade, svašta je očekivati. Međutim, naše je da se borimo i dalje - smatra Efendić i dodaje:

- Borile smo se, mi majke, i sve preživjele žrtve genocida. Uvijek, gdje god smo bile, govorile smo da je to prioritet, pa i u razgovorima s Inzkom. Bilo je toliko tih obećanja, da smo bili izgubili volju da će se nešto desiti. Nama je cilj da se osude ratni zločinci. Nama je bitna istina i samo istina, ništa preko toga. Mi saznajemo 26 godina poslije genocida kako su naši voljeni ubijeni. Njihovi životi su prekinuti, i da sad neko negira da su postojali.

Nikad nije kasno

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić već 26 godina traga za kostima sina Nine Ćatića. Za nju je odluka visokog predstavnika veoma značajna i nada se da će biti ispoštovana.

- Davno je to trebao uraditi, ali nikad nije kasno. Drago mi je da je donio takvu odluku o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca - istakla je Ćatić.

Iz Memorijalnog centra su kazali da će sutra iznijeti svoj zvanični stav povodom odluke Valnetina Inzka, piše Fena.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pohvalio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da donese zakon o zabrani negiranja genocida, istakavši kako je sada na institucijama BiH da taj zakon implementiraju.

- Dobro je da je zakon donesen. Konačno, sada Tužilaštvo, a prije svega BiH, ima mogućnost da djeluje, da privede, a kasnije, u skladu sa zakonom, i kazni negatore. Ovo je velika stvar i korak naprijed ka pomirenju i prosperitetu, prije svega, jer bez prihvatanja odgovornosti ne možemo ni ići naprijed - rekao je Tahirović u izjavi za Anadoliju.

Tahirović je prošle sedmice uputio otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku u kojem ga je pozvao da, kako je i obećao, proglasi zakon o zabrani negiranja genocida

- Hvala visokom predstavniku. Bili smo frustrirani i na neki način ogorčeni na odugovlačenja oko donošenja zakon ali, evo, konačno je to urađeno. Veliki je posao na institucijama naše zemlje da implementiraju zakon i da oni koji negiraju genocid i druge ratne zločine konačno budu i procesuirani - poručio je Tahirović.

Borba za istinu

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini saopćio je povodom nametanja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, da čvrsto i bez ikakve dileme stoji na stanovištu da je za normalizaciju života svih naroda u BiH apsolutno nužno priznavanje činjenica utvrđenih neovisnim pravosudnim tijelima, što je, prije svega, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

- Teorije konspiracije, slična objašnjenja i komplikovanja života su svakako nešto što je moguće, i nešto što je prisutno u svim sferama, ali očigledne činjenice utvrđene nakon hiljada živih svjedoka, koji su 'iz prve ruke' osjetili torture o kojima pričaju postupci pred MKSJ u Hagu, svakako nisu nešto za čije razumijevanje su potrebne teorije konspiracije, jer je to nešto očigledno, vidljivo, konkretno da konkretnije ne može biti. Nepriznavanje očigledne istine, laž i minimiziranje žrtava na bilo kojoj strani je nešto što nam se posljednjih godina sve češće dešava i nešto što je vrlo ozbiljan problem i prepreka ka boljoj budućnosti - navedeno je.

Kako su ocijenili, upravo zbog toga je sada potreban i zadnji je momenat za usvajanje i zakona o pravima žrtava torture u BiH.

- Savez logoraša u BiH, bez ikakvih slavodobitnih konotacija (jer se radi o hiljadama terorisanih i ubijenih ljudi - nema tu ništa za slavlja) smatra ovaj potez nužnim i pozitivnim, i zahvaljuje visokom predstavniku Valentinu Inzku na pomoći u borbi za istinu, na koju je bio i obavezan prema narodima Bosne i Hercegovine, na usvajanju ovog apsolutnog minimuma za bolju i sretniju budućnost svih građana Bosne i Hercegovine - dodali su.

Iz Saveza su iskazali zadovoljstvo što je na odlasku, "ipak razuvjerio brojne pojedince koji nisu vjerovali u pobjedu istine na ovim našim prostorima, i što je doprinjeo konkretnim, istinskim djelom, djelom po kom će se pamtiti, a djelom koje će u budućnosti polahko doprinjeti istini, i sretnijim građanima demokratske Bosne i Hercegovine".

- Savez logoraša u BiH ponovo napominje da smo sigurni da će konačna pobjeda, biti pobjeda dobra i istine, ali u toj borbi svi mi moramo dati svoj jasan doprinos, pa ako ništa drugo, barem da bi se jasno vidjelo da li smo na stani dobra ili na strani zla. A historija će o tome pisati i po tome nas pamtiti - zaključili su.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.