open-navfaktor-logo
search
Velike nabavke
MUP TK nabavlja duge cijevi, oklopna vozila, uniforme za specijalce...
Policija u Tuzlanskom kantonu u ovoj godini dobila je 15,1 milion maraka za opremanje, što će značiti najveće ulaganje u opremu i infrastrukturu od kraja rata. Jedan tender je već raspisan, a uslijedit će ih još nekoliko.
29.04.2022. u 10:57
get url
text
Pripadnici MUP-a TK

- Nabavka naoružanja, tačnije dugih cijevi i municije, vrijedna 3,5 miliona KM raspisana je 20. aprila i još je u toku. Planirali smo četiri miliona KM za nabavku specijalnih oklopnih vozila, a dva miliona KM za vozila specijalne jedinice i redovne potrebe MUP-a. Također, oko milion KM izdvojit ćemo za uniforme specijalne jedinice i jedinice za javni red i mir, a broj njihovih pripadnika bit će povećan sa 250 na 400 - kaže ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

Za opremanje MUP-a TK u budžetu je ranije izdvojeno tri miliona maraka, a rebalansom koji je usvojen ove sedmice planirano je dodatnih 12,1 milion.

- Poslat ćemo 200 kadeta na Policijsku akademiju u Sarajevo, a radi se o mlađim policajcima i inspektorima, što će koštati milion KM. Javni konkurs bit će raspisan tokom ljeta, a obuka počinje u novembru. U planu je nabavka zemljišta za Policijsku upravu Živinice, kao i 800.000 KM ulaganja u policijske objekte u Tuzli, gdje nemamo niti jedan objekat koji zadovoljava standarde policije - kaže Mehanović.

On ističe da se radi o najvećem ulaganju u MUP TK od rata naovamo, bez kojeg bi bila upitna operabilnost.

- Zbog situacije u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, a posebno zbog rata u Ukrajini, građani su zabrinuti za svoju sigurnost. Opremanjem i naoružavanjem policije želimo odgovoriti na tu zabrinutost u skladu sa standardima policijskih agencija te barem donekle vratiti taj osjećaj sigurnosti - zaključio je Mehanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.