Srijeda, 30.09.2020.

Presuda

Muškarac iz BiH osuđen u SAD-u na osam godina zatvora zbog podrške bivšem borcu Vojske RS-a

Hodžić je finansijski podržavao Pazaru i druge, koji su taj novac koristili za kupovinu zaliha poput američkih vojnih uniformi, puškomitraljeza, borbenih čizama, taktičke opreme, odjeće, pribora za oružje, municije i drugih potrepština korisnih borcima u borbama u Siriji

Ramiz Zijad Hodžić (45), zvani Siki, osuđen je na 96 mjeseci zatvora zbog urote za pružanje materijalne podrške teroristima i pružanja materijalne podrške teroristima.

Prema sudskim dokumentima, Hodžić, koji vodi porijeklo iz BiH, u periodu od maja 2018. do 5. februara 2015. kovao je zavjeru sa drugima s ciljem pružanja podrške Abdullahu Rami Pazari i drugima. Hodžić je Pazari namjeravao pružiti podršku i resurse, znajući da će on i njegovi saučesnici koristiti tu podršku i resurse u svrhu borbe protiv sirijskih vladinih snaga i drugih.

Hodžić je finansijski podržavao Pazaru i druge, koji su taj novac koristili za kupovinu zaliha poput američkih vojnih uniformi, puškomitraljeza, borbenih čizama, taktičke opreme, odjeće, pribora za oružje, municije i drugih potrepština korisnih borcima u borbama u Siriji.

Nakon što odsluži kaznu, Hodžić će biti deportovan u BiH.

Transkript izjave Ramiza Zijada Hodžića

Suoptužena Sedina Unkić Hodžić čeka na izricanje kazne, Nihad Rosić čeka suđenje, Jasminka Ramić, Mediha Medy Salkičević i Armin Harčević osuđeni su na 36, 78, odnosno 60 mjeseci zatvora.

VEZANI TEKST - Državljanin BiH osuđen u SAD-u: Slao novac bivšem borcu Vojske RS-a koji je ratovao u Siriji

Abdullah Ramo Pazara je poginuo boreći se u Siriji. Rođen je 1976. godine u selu Gomjenica kraj Teslića. Tokom agresije na BiH, kao 17-godišnjak se priključio Vojsci RS-a, u čijoj je uniformi, skupa sa ocem Suljom Pazarom, učestvovao na više ratišta u BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh