open-navfaktor-logo
search
Presuda
Muškarac iz BiH osuđen u SAD-u na osam godina zatvora zbog podrške bivšem borcu Vojske RS-a
Hodžić je finansijski podržavao Pazaru i druge, koji su taj novac koristili za kupovinu zaliha poput američkih vojnih uniformi, puškomitraljeza, borbenih čizama, taktičke opreme, odjeće, pribora za oružje, municije i drugih potrepština korisnih borcima u borbama u Siriji
15.11.2019. u 00:12
get url
text
Ramiz Zijad Hodžić
get url
text

Ramiz Zijad Hodžić (45), zvani Siki, osuđen je na 96 mjeseci zatvora zbog urote za pružanje materijalne podrške teroristima i pružanja materijalne podrške teroristima.

Prema sudskim dokumentima, Hodžić, koji vodi porijeklo iz BiH, u periodu od maja 2018. do 5. februara 2015. kovao je zavjeru sa drugima s ciljem pružanja podrške Abdullahu Rami Pazari i drugima. Hodžić je Pazari namjeravao pružiti podršku i resurse, znajući da će on i njegovi saučesnici koristiti tu podršku i resurse u svrhu borbe protiv sirijskih vladinih snaga i drugih.

Hodžić je finansijski podržavao Pazaru i druge, koji su taj novac koristili za kupovinu zaliha poput američkih vojnih uniformi, puškomitraljeza, borbenih čizama, taktičke opreme, odjeće, pribora za oružje, municije i drugih potrepština korisnih borcima u borbama u Siriji.

Nakon što odsluži kaznu, Hodžić će biti deportovan u BiH.

{$galerijaFotografija}

Transkript izjave Ramiza Zijada Hodžića

Suoptužena Sedina Unkić Hodžić čeka na izricanje kazne, Nihad Rosić čeka suđenje, Jasminka Ramić, Mediha Medy Salkičević i Armin Harčević osuđeni su na 36, 78, odnosno 60 mjeseci zatvora.

VEZANI TEKST - Državljanin BiH osuđen u SAD-u: Slao novac bivšem borcu Vojske RS-a koji je ratovao u Siriji

Abdullah Ramo Pazara je poginuo boreći se u Siriji. Rođen je 1976. godine u selu Gomjenica kraj Teslića. Tokom agresije na BiH, kao 17-godišnjak se priključio Vojsci RS-a, u čijoj je uniformi, skupa sa ocem Suljom Pazarom, učestvovao na više ratišta u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.