open-navfaktor-logo
search
Imovinsko-pravni odnosi
Mutevelija Vatrenjak o planovima Gazi Husrev-begova vakufa sa lokacijom na kojoj je bila Hastahana
Dugogodišnja je inicijativa zdravstvenih radnika koji su se okupili oko udruženja "Hastahana" da se obnovi objekat prve bolnice u Bosni i Hercegovini koja je izgrađena u Sarajevu 1866. godine, da se u sklopu objekta nalazi ambulanta Hitne pomoći, porodične medicine, apoteka, ali i muzej zdravstva.
19.12.2022. u 07:42
get url
text
Hastahana

Bolnica se nalazila u ulici Halilbašića, iznad Vijećnice, a u kojoj su urađene i prve operacije na mozgu modernom neurohirurškom tehnikom.

"Objekat više ne postoji" 

Prva bolnica u našoj zemlji je izgrađena novcima Gazi Husrev-begova vakufa pa se zvala i Bolnica Gazi Husrev-begovog vakufa, Vakufska bolnica, Hastahana.

VEZANI TEKST - Mulaomerović o prvoj bolnici u BiH gdje su se radile operacije na mozgu savremenim metodama

Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa, za Faktor kaže kako se prvo moraju riješiti imovinsko-pravni odnosu na placu nekadašnje bolnice, a potom govoriti o budućim sadržajima koji bi se trebali izgraditi na ovoj lokaciji.

- Objekat prve bolnice u BiH u Halilbašića ulici više ne postoji jer je krov ovoga objekta bio potpuno oštećen zbog granatiranja u toku agresije od 1992. do 1995. godine.

Stanari sa stanarskim pravom u objektu su od Općine Stari Grad u toku agresije preseljeni na sprat objekta u han Gazi Husrev-begovog vakufa, koji je nacionalizovan, a koji je u ulici Telali.

Kako su zidovi Hastahane bili također prilično oštećeni i u ruševnom stanju, morali smo da porušimo i ostatke zidova kako bismo spriječili opasnost od iznenadnog urušavanja. Gazi Husrev-begov vakuf je, dok je postojao objekat, naručio da se izradi projekat Hastahane na osnovu koga bi se mogao napraviti isti objekat koji je i postojao - govori za Faktor Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa.

Dodaje kako je bilo planirano da se u prizmelju objekta napravi ambulanta za hitnu pomoć.

"U tavanskom prostoru planirana sala za prijem" 

- Na spratu su bile planirane zasebne ambulante koje bi zakupili ljekari raznih specilizacija i koji bi plaćali zakup Gazi Husrev-begovom vakufu kao vlasniku objekta. U tavanskom prostoru je planirano da se napravi i sala za prijem, a također i prezentira kako je nastala Hastahana i koje su joj bile funkcije.

Gazi Husrev-begov vakuf za sada još ima obavezu da riješi imovinsko-pravne odnose na placu Hastahane. Pored opisanog objekta Hastahane koji se može ponovo izgraditi kada se osiguraju finansije, na placu se nalazi i manji objekat koji su otkupili nosioci stanarskih prava u prizemlju i na spratu. Vakuf je otkupio prizemlje, a nastojimo da dogovorimo i otkup sprata tako da bismo preuzeli i ovaj objekat - rekao nam je Vatrenjak.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, tačnije njen direktor prim. dr. Alija Mulaomerović pokrenuo je inicijativu obnove Hastahane.

Imat će se šta pogledati u muzeju zdravstva 

- Nadamo se da će Gazi Husrev-begov vakuf uspjeti izgraditi objekat po ugledu na prvu bolnicu u Bosni i Hercegovini, a koji će donijeti korist stanovništvu u smislu da se u sklopu objekta nalazi punkt Hitne pomoći, porodični ljekar, apoteka, ali i muzejska postavka koja će "pričati" o historiji bh. zdravstva.

Općina Stari grad ima 50.000 stanovnika, ali i veliki broj turista koji dođu i imat će šta pogledati u muzeju zdrastva. Mi nećemo odustati od ove ideje - kazao nam je Mulaomerović koji posjeduje i maketu kako bi trebao izgledati objekat Prve bolnice u BiH.

U Hastahani je 1891. godine hirurg Karl Bayer uradio prvu operaciju na mozgu u BiH modernom neurohirurškom tehnikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.