open-navfaktor-logo
search
Pandemija i kultura
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti: Nama vanredne situacije nisu novost, sada je naš rad još bitniji
Pandemija koronavirusa promijenila je način rada i djelovanja muzeja u cijelom svijetu, i većina aktivnosti, sada se odvija na online platformama, a tek ponešto po "starom" konceptu, jer zbog mjera zaštita, publike gotovo i da nema.
23.08.2020. u 11:23
get url
text

Novim izazovima morao je odgovoriti i tim Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, koji je u centru Sarajeva, još od 1969. godine, smješten u prelijepoj kući iz 19 stoljeća. Kuća je, podsjetimo, nekada bila vlasništvo pravoslavne trgovačke porodice Skarić (kasnije porodice Despić).

U prizemlju je likovna galerija "Mak". Ispred kuće je lijepo dvorište, odvojeno od ulice visokim zidom. Bogati fond muzeja sačinjavaju rukopisi, prepiske, lični dokumenti, predmeti, fotografije stvaralaca i njihovih saradnika, listovi, časopisi, publikacije, knjige u kojima su pisci objavljivali svoje radove, zatim pozorišni plakati, programi, scenske i individualne fotografije, scenske i kostimografske skice i drugo.

Građa je raspoređena u zbirke – 67 književnih i 17 pozorišnih, s više od 20.000 eksponata.

No, kako zbirke predstaviti publici koja ne dolazi, realizirati započete i uraditi nove projekte, kako zadržati publiku i "osvojiti" novu, objasnile su nam direktorica ove institucije Šejla Šehabović i projekt koordinatorica Mihneta Stupac-Avdić.

- Teško je raditi u ovim uvjetima, ali je sramota o tome pričati kad znamo koliko su medicinski radnici i drugi koje ne zovemo herojima izloženi i iscrpljeni. Nama koji radimo u muzejima, pogotovo u institucijama koje država "zaobilazi" potpuno je jasno da je sada naš rad još bitniji i vrijednost muzeja još veća - za razliku od institucija i projekata koje postoje nakratko i ukidaju se svako malo - mi imamo tu prednost da naš rad nikad ne zastarijeva i da je sa svakom godinom važniji. Bilo bi dobro da smo mogli podršku za digitalizaciju naći u neka bolja vremena, sada bismo bitne stvari radili u miru a ne "pod oznakom: hitno". Nama, međutim, vanredne situacije nisu novost. Treba jednom zapamtiti da nema situacije u kojoj treba reći "ne može gore"– kazala je Šehabović.

Jedan od projekata koji je Muzej pokrenuo u vrijeme kada posjetilaca gotovo da i nema je online predstavljanje najvažnijih zbirki tokom narednih 12 mjeseci.

{$galerijaFotografija}

- U augustu predstavljamo zbirku "Zija Dizdarević", a za prezentaciju je zadužena naša viša kustosica Tamara Sarajlić-Slavnić. U septembru pripremamo predstavljanje zbirke "Reihan Demirdžić", a u mjesecima koji slijede ljubitelji Muzeja naučit će nešto više i o drugim zbirkama koje baštinimo, među kojima su zbirka "Isak Samokovlija", "Mak Dizdar", "Safet Pašalić" i druge. Ovim programom želimo pružiti što više muzejskih sadržaja publici koja se u ovim vremenima ne osjeća dovoljno sigurno na javnim okupljanjima. Također, online predstavljanja muzejskih zbirki služe vraćanju pažnje na dvije najvažnije stvari koje se tiču muzeja: naša građa i naši kustosi. Predstavit ćemo ono što muzej čuva i ljude koji na toj građi rade – objašnjava Šehabović.

Nada se, da će kroz ovaj jednogodišnji program dobiti priliku da razmišljaju o ozbiljnim projektima sponzorstva za Muzej i novim načinima saradnje sa javnošću u našoj zemlji i inozemstvu.

Projekt koordinatorica Muzeja Mihneta Stupac-Avdić ističe da su se nadali da će nakon izolacije stvari krenuti nabolje i da će se posjetioci vratiti, ali da je pogoršanje epidemiolške slike u cijeloj zemlji, a posebno u Sarajevskom kantonu uzelo danak.

- Nova pravila koja su važna za očuvanje zdravlja moraju se poštovati pa tako u našoj Stalnoj postavci smije istovremeno boraviti 7 do 10 ljudi, što znači da dolazak velikih organiziranih grupa turista ili čitavih razreda više nije opcija. U našoj galeriji "Mak" koju i komercijalno iznajmljujemo i koja nam je predstavljala važan izvor prihoda ne smije istovremeno boraviti više od 20 ljudi, a naravno svi moraju nositi maske i držati distancu. Zbog toga su nam neki umjetnici i organizatori festivala otkazali zakup jer ljudi se boje, niko ne želi da njegov događaj postane novi klaster. No u septembru imamo planirane dvije likovne izložbe i nadamo se da će biti i održane – kaže Stupac-Avdić.

Dodaje da su se zbog cjelokupne situacije okrenuli predstavljanju zbirki na društvenim mrežama te virtuelnim 3D izložbama koje su zanimljiv i kreativan način da dođu do većeg broja ljudi.

- Prvu virtuelnu, može se reći probnu izložbu, postavili smo za Udruženje "Češka beseda", odmah nakon izlaska iz izolacije i ponovnog otvaranja Muzeja. Ta izložba na online platformi "Kunstmatrix" izazvala je odlične reakcije pa smo odlučili da svakog mjeseca ponudimo nove postavke u našoj produkciji. Neke od njih su ranije već bile predstavljenje u "stvarnom" prostoru, a neke su prvi put postavljenje u virtuelnoj galeriji. Prva, koju je Muzej postavio je virtuelna 3D izložbe "Lica zemlje, lica ljudi", akademskog slikara Drage Simića iz Loznice koji je trebao izlagati u našoj galeriji u okviru regionalnog projekta "Muzejske priče". No, zbog korone to nije bilo moguće. Zanimljivo je da se Dragine slike i dalje nalaze u našoj biblioteci i čekaju bolja vremena, da ih izložimo ili da umjetnik dođe po njih – objašnjava Stupac-Avdić.

Osim Simićeve, otvorene su i dvije izložbe autora Nedima Mušovića, muzejskog savjetnika.

- U julu smo postavili izložbu "Mostovi" o književniku i nobelovcu Ivi Andriću, a početkom augusta "Tišine i sjećanja" o jednom od najistaknutijih bh. prozaika Meši Selimoviću. Obje sadrže rijetke fotografije, rukopise, dokumente i druge značajne eksponate. Povodom 113. godina rođenja i 33 godine smrti bosanskohercegovačkog glumca, reditelja i dramskog pisca Safeta Pašalića u 3D formi predstavili smo izložbu "Glumac lirskog treptaja", autorice, muzejske savjetnice Amine Abdičević. Već pripremamo narednu i za nekoliko dana prezentirat ćemo i izložbu o književniku Ćamilu Sijariću, autorice, više kustosice Đane Kukić – navodi Stupac-Avdić.

Sve izložbe se mogu besplatno pogledati na Facebook stranici Muzeja.

Mihneta Stupac-Avdić, muzej književnosti, galerija Mak, 20.08.2020
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.