Čovjek je bogat onoliko koliko jezika zna. Istovremeno, to je most koji spaja ljude. Mnogi na Balkanu svjesni su ovih činjenica i često se odlučuju na učenje više stranih jezika. Jedan od popularnijih stranih jezika u zemljama regiona u posljednjih nekoliko godina je i turski jezik, koji izaziva sve veće interesovanje svih generacija.

U Bosni i Hercegovini oko 500 polaznika kurseva turskog jezika

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu, izjavio je da u novom ciklusu očekuju oko 500 polaznika kurseva turskog jezika na nivou Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako se certificirani kursevi turskog jezika koje organizira Institut odvijaju u Sarajevu, Mostaru i Fojnici.  Osim toga, Institut "Yunus Emre" u Mostaru organizira kurseve i u Konjicu i Stocu.

-Kurseve turskog jezika imamo i u drugim gradovima, ali oni nisu certificirani. Svake godine kurseve organiziramo u 10-15 gradova širom zemlje. Ali, za njih ne dajemo certifikat nego potvrdu o pohađanju kursa - kazao je Yaman.

Podsjetio je kako je Institut u glavnom gradu Bosne i Hercegovine osnovan 2009. godine, što je među najranijim predstavništvima u inostranstvu, a do sada kurs turskog jezika pohađalo je oko 5.000 učenika.

U novom semestru očekuju više od 300 prijava. Upis je počeo 10. septembra, a trajat će do 21. septembra. Institut "Yunus Emre" u Sarajevu organizira kurseve turskog jezika za grupe od nivoa A1 do C2.

Institut organizira i radionice prevođenja koje traju 12 sedmica, a prijave su otvorene do 28. septembra. Yaman je pojasnio kako za radionice interesovanje pokazuju najviše studenti turkologije. Bit će organizirani i dodatni časovi konverzacije.

Upis na kurs turskog jezika koji organizira Institut "Yunus Emre" u Mostaru počeo je 17. septembra i trajat će do 3. oktobra. Početak nastave planiran je za 8. oktobar.

Yaman je pojasnio kako u Mostaru kurseve turskog jezika tokom jednog semestra u prosjeku pohađa između 100 i 150 učenika.

Prijave za kurs turskog jezika u Fojnici bit će otvorene do petka naredne sedmice.

-Interesovanje za kurseve turskog jezika u Bosni i Hercegovini raste iz dana u dan. Bilo da je to zbog povećanih turskih investicija u zemlji, broja učenika turskog jezika, nastavnika turskog jezika, svakog dana sve je veće interesovanje za turski jezik - dodao je Yaman.

Na kraju je podsjetio kako učenici koji ostvare zapažene rezultate tokom kursa imaju priliku biti dio jednomjesečne Ljetne škole turskog jezika koju Institut "Yunus Emre" svake godine organizira u Turskoj.

Kurseve turskog jezika u organizaciji Instituta "Yunus Emre" u bh. gradovima do sada je pohađalo nekoliko hiljada polaznika. 

Srbija: Ove godine oko 100 polaznika kursa turskog jezika 

Institut "Yunus Emre" u Beogradu ove godine očekuje blizu 100 polaznika kursa turskog jezika, što pokazuje da postoji sve veće interesovanje za učenje turskog, izjavio je direktor Instituta Fahri Akdogan.

Institut posluje od 2015. godine i od tada otprilike hiljadu učenika je prošlo kroz njihov obrazovni sistem.

-Upisali smo sve nivoe u ovom upisnom roku od A1 do C1, na svim nivoima imamo grupe. Najveći broj učenika je trenutno na nivou A1. Na to mi gledamo kao na interesovanje koje se konstantno povećava i to nas vrlo raduje - navodi Akdogan.

Među polaznicima ima svih uzrasta i ne postoji nikakva starosna granica, a najbitnija je želja za učenjem.

Ono na čemu Institut trenutno radi su razgovori sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, koji bi trebalo da za rezultat imaju potpisivanje protokola za uvođenje turskog jezika kao izbornog predmeta u osnovnim školama u Srbiji.

Istovremeno, više osnovnih škola u Srbiji dobile su zahtjeve da se u njima održavaju časovi turskog jezika.

Na Kosovu veliko interesovanje za učenje turskog jezika

Institut "Yunus Emre" u Prištini započeo je registraciju zaintresovanih za novu sezonu kurseva turskog jezika.

Direktor Instituta "Yunus Emre" u Prištini Mehmet Ulker kazao je da je ovih dana počela registracija za kurseve turskog jezika. Navodi da će se kursevi održavati kako u prostorijama Instituta "Yunus Emre" u Prištini, Prizrenu i Peći, tako i van centara Instituta. 

Zbog iskazanog interesovanja kursevi turskog jezika organizirat će se i u školama i institucijama sa kojima Institut sarađuje, i to u Vučitrnu, Mitrovici, Glogovcu, Đakovici, Gnjilanu i u regionu Župe, opština Prizren. 

Kursevi će, dodaje Ulker, u prostorijama Instituta početi prve sedmice oktobra i registracija će trajati sve do tada, dok će registracija za kurseve van Instituta trajati do zadnje sedmice septembra. 

-Kao i uvijek, interesovanje za učenje turskog jezika na Kosovu je zaista veoma veliko i nastavlja da se povećava. Postoji sve veće interesovanje za turski jezik i u drugim gradovima. Ovih dana imamo zahtjeve i od institucija, naprimjer od banaka, tako da njihovo osoblje bude cijela jedna grupa - rekao je on. 

Hrvatska: "Yunus Emre" očekuje 60 polaznika kursa turskog jezika 

Upisi na besplatni kurs turskog jezika u Institutu "Yunus Emre" u Zagrebu počinju od ove sedmice, a predavanja počinju 1. oktobra.

Kapacitet kurseva je do 60 učenika, izjavio je v.d. direktora Instituta "Yunus Emre" u Zagrebu i voditelj programa Fatih Mahdum koji očekuje da će kursevi biti popunjeni.

Ovog semestra planirano je otvaranje četiri grupe A1, A2, B1, ovisno o interesu, kao i održavanje konverzacijske grupe. Svaka grupa će imati dva puta sedmično predavanje u trajanju od osam mjeseci, a za svaki stepen održat će se ukupno 144 časa predavanja. Svim učenicima koji pokažu dobre rezultate na završnim ispitima bit će dodijeljen certifikat.

Za prošli semestar, zagrebački ogranak Instituta "Yunus Emre" dodijelio je 50 certifikata. Svake godine se stipendira odlazak učenika u Tursku na Ljetnu školu koja traje mjesec dana.

Veliko interesovanje u Crnoj Gori

Institut "Yunus Emre" u Podgorici počeo je sa upisom novih polaznika kursa turskog jezika. Interesovanje za kurs je veliko, ne samo u Podgorici, već i u drugim crnogorskim gradovima.

Eda Polat, koordinatorica za obrazovanje i nastavu u Institutu kazala je da su prijave za kurs u toku. 

-Prijave su počele 3. septembra i trajat će do 20. septembra. Nastava će početi 24. septembra. Interesovanje za kurs je veliko i zadovoljni smo za sada - kaže Polat. 

Ističe da kako vrijeme odmiče, raste i broj onih koji uče turski jezik u Crnoj Gori. 

-Imamo veliki broj zahtjeva, ne samo u Podgorici, nego iz cijele Crne Gore dolaze prijedlozi da se startuje i u drugim gradovima, u Baru, Ulcinju, Bijelom Polju. Vjerujemo da će broj onih koji uče i turski jezik biti još veći - ističe Polat. 

Kao i prethodnih godina, kurs će biti organizovan na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu Donja Gorica.