open-navfaktor-logo
search
Bratunac
Na mezarju Veljaci 12. maja dženaza za tri identificirane žrtve
Riječ je o trinaestoj kolektivnoj dženazi, a dosad je u ovom mezarju ukopana 301 žrtva
08.05.2019. u 12:25
get url
text

Na mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja će biti klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka tri identificirane žrtve iz proteklog rata. Riječ je o trinaestoj kolektivnoj dženazi, a dosad je u ovom mezarju ukopana 301 žrtva.

Preživjeli Bratunčani će se prije same dženaze i ukopa svoja tri sugrađanina prisjetiti svih zločina na ovom prostoru. Dan prije dženaze će obići mjesta stradanja i posjetiti grobnice gdje su pronađena tijela stradalih.

Članica Organizacionog odbora za obilježavanje 13. kolektivne dženaze na mezarju "Veljaci" Bratunac Šuhra Sinanović kazala je Feni da svake godine 11. maja obilježavaju stradanje Bošnjaka u Bratuncu.

- Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe sjetit ćemo se naših najmilijih koji su nedužno ubijeni. Nakon toga ići ćemo putem kojim su oni išli, posjetit ćemo salu 'ženski logor' i položiti cvijeće, a zatim ćemo obići školu u Bratuncu gdje su nedužne žrtve ubijene. Dan prije dženaze ćemo posjetiti Ljubovijski most i sa mosta baciti crvene ruže u rijeku Drinu, a nakon toga ćemo posjetiti grobnicu u Redžićima gdje su ekshumirana 22 tijela - kazala je Sinanović.

Podsjeća da je 2005. godine u Suhoj kod Bratunca u masovnoj grobnici ekshumirano 38 tijela, među kojima je bilo 20 žena, deset muškaraca i osmero djece.

Prema njenim riječima, ispraćaj tabuta s posmrtnim ostacima iz Komemorativnog centra Tuzla biće upriličen u subotu u 16 sati, a dolazak tabuta na mezarje "Veljaci" planiran je u 18 sati. Nakon dolaska tabuta biće upriličen vjerski program za tri žrtve koje će pronaći konačni smiraj.

Također, u mjesnoj zajednici Glogova u četvrtak, 9. maja će biti obilježen zločin nad 65 bošnjačkih civila koji su strijeljani 1992. godine. Istog dana preživjele žrtve rata će obići grobnicu odakle su ekshumirani posmrtni ostaci njihovih sugrađana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.