open-navfaktor-logo
search
Heroj u Engleskoj
Na stadionu nokautirao nekoliko huligana, a ima 59 godina, četvero djece i umjetni kuk
Knollsy, stariji navijač West Hama krupne građe i ovećeg trbuha, heroj je dana u Engleskoj. To je postao jer je herojski spriječio huliganski napad na "civile", obične navijače.
20.05.2023. u 13:48
get url
text

Nakon što je West Ham i u revanšu polufinala Konferencijske lige kod AZ-a pobijedio 1:0 te se tako s ukupnih 3:1 plasirao u finale, njegovi igrači su historijski uspjeh slavili na terenu.

Međutim, tada ih je zgrozilo ono što su vidjeli na tribinama. Huligani koji navijaju za AZ preskočili su ogradu svoje tribine te su se u pokušaju da prodru prema navijačima West Hama na drugom kraju stadiona sjurili prema loži i napali porodice igrača gostujućeg tima.

Policija i redari na to su reagirali tromo i sporo.

Fudbaleri West Hama pokušavali su se probiti do najmilijih kako bi ih zaštitili, ali nisu uspijevali.

Zato je to nevjerovatno hrabro i učinkovito uradio Knossly, navijač Hammersa. Praktično se sam na vrhu stepenica koje vode na tribinu stao je na crtu velikog broja nizozemskih mladih huligana te ih udarcima šakama obarao jednog po jednog i tako spriječio ko zna kako teške posljedice.

Ubrzo mu je stiglo pojačanje, koje je odbilo napad Nizozemaca.

Engleski mediji su odmah popularnog Knollsyja prozvali "Anđeo Alkmaara", a Daily Mail ga je posjetio te otkrio njegovo ime, godine, ali i niz ostalih zanimljivosti.

Spasitelj porodica igrača West Hama zove se Chris Knoll, ima 58 godina, četvero djece, električar je i oporavlja se od operacije kojom mu je ugrađen umjetni kuk.

Novinare je dočekao s modricom na oku i crvenim ogrebotinama po licu te im odmah rekao:

- Ja nisam heroj, samo sam uradio ono što sam morao. I nije istina da sam jedino ja odbijao napadače. Još jedan tip je radio isto. Jednostavno, ne volim nasilnike, one koji napadaju slabije i morao sam učiniti sve da ih pokušam zaustaviti. Tako sam odgojio i svojih četvero djece. Uvijek će ustati u obranu žena, djece i slabijih - kazao je Knoll:

Objasnio je i ono što je impresioniralo sve koji su ga vidjeli u akciji protiv desetaka huligana:

- Pomislio sam kako je najbolji način obrane napasti. Nisam im htio dopustiti da se probiju do onih iza mene i napadnu ih. Ja sam, kao i ostali navijači Hammersa, tamo u Alkmaar došao mirno, porodično, sa zetom i prijateljem. Ali, onda sam vidio ultrase AZ-a kako se okupljaju i kreću u napad prema tribini naših navijača.

Mi smo im bili na putu, pa su odlučili napasti i nas, ali ja sam pomislio kako je najbolje stati na vrh stepenica kojima se ulazi na našu tribinu i odbijati jednog po jednog. Naravno da su me izudarali, ali to mi i je bila namjera. Da primim udarce dok ne dođe pojačanje. Odbio sam barem četvericu, ali dvojica su mi došli s leđa te me nekoliko puta udarili u lice - kazao je heroj dana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.