open-navfaktor-logo
search
Borba protiv COVID-19
Nabavlja se u Austriji: Smanjena potrošnja medicinskog kisika u FBiH
Početkom decembra kompanija Messer Tehnoplin, jedini proizvođač medicinskog kisika u Bosni i Hercegovini, obavijestila je sve zdravstvene ustanove u entitetu FBiH da je na međunarodnom tržištu sve teže nabaviti ovaj proizvod veoma važan u borbi protiv pandemije koronavirusa.
23.12.2020. u 07:34
get url
text

Petnaestak dana kasnije situacija je u određenoj mjeri promijenjena, kaže za Faktor Avdo Dedić, direktor firme Messer Tehnoplin/Messer BH Gas.

VEZANI TEKST - Prijeti li nestašica medicinskog kisika u BiH, sve ga je manje na međunarodnom tržištu 

- Nema značajnijih promjena na inostranom tržištu. U saradnji sa našim centrima u ovom dijelu Evrope, medicinski kisik trenutno nabavljamo u Austriji i imamo ga dovoljno. Moram naglasiti da je u FBiH posljednjih nekoliko dana opala potrošnja kisika za 10 do 20 posto – kaže Dedić.

Prema njegovim riječima, i vremenske prilike idu naruku dobavljačima.

- Služi nas vrijeme, nemamo problema s transportom što se zna dešavati tokom zime. Vjerujem da ćemo zdravstvene ustanove FBiH nastaviti opskrbljavati s potrebnim količinama koje naručujemo na sedmičnoj bazi. Dobijamo informacije kolike su potrebe zdravstvenih ustanova i prema tome naručujemo planirane količine – ističe Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.