open-navfaktor-logo
search
Spekulacije
Načelnici o "napuštanju" SDA; Berilo: Ne zanima me uopće, Memagić: Ne bih dalje u politiku
Nakon što se pojavila informacija da Stranku demokratske akcije napušta načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, pojavila su se i nagađanja da će isto učiniti i načelnik sarajevske Općine Trnovo Ibro Berilo i načelnik Olova Đemal Memagić.
24.04.2021. u 09:22
get url
text

Berilo je za Faktor kazao da on ne ide iz SDA.

- To što se tiče odlaska Semira Efendića, to me ne zanima uopće. A to što neki pričaju da ja napuštam stranku, nije tačno, niti sam s kim razgovarao niti imam namjeru – kazao je Berilo.

Đemal Memagić za Faktor je kazao kako nije tačno da napušta SDA.

- Naravno da ne napuštam. Ja nisam čovjek koji bi nešto da ne napustim, a da negdje idem. Vidio sam vijest o tome da ja napuštam SDA, ali niko me nije niti pitao, nekorektno totalno. Moja ozbiljnost kao čovjeka bi išla tako da bih prvo nešto napustio pa išao negdje drugo, što je logično. A ja imam firmu koja ima respekt u ovoj državi i mene politika poslije svega ovoga ne interesuje. Imam i godina, na ovoj političkoj sceni ja ne želim učestvovati, ovo više nije politika, ovo je nešto što ne vodi ničem dobrom. Nemam ni godina ni zdravlja da se bavim na takve načine. Jedan od primjera je i da se izbaci tekst a da te niko ništa ne pita, da je sve u pretpostavkama - kazao je Memagić.

Ističe da je činjenica da ima dobre odnose sa načelnikom Novog Grada Semirom Efendićem.

- Nije mene Semir ni kontaktirao, niti smo ni o čemu govorili, a i priča u vezi Semira je pretpostavka. Nije javno izašao i potvrdio - kaže Memagić, te dodaje:

- Semir je mlad i uspješan čovjek koji je dosta puta pokušao na neki normalan način u stranci da se pozicionira, sad je to njegova odluka, nisam razgovarao s njim. Semir ima rezultate, dobar je načelnik, mlad čovjek. Mislim da za ovu treba dati maksimum, i on daje. Svi nešto pametuju u svim tim općinama a on radi, svaki dan izbacuje projekte koje radi. Mislim da je Općina Novi Grad dobila ono što treba. U svakom slučaju ima moju podršku, ali ja ne bih u politiku dalje da idem. U Sarajevu je borba samo za pozicije, nemaju plana, kako nešto riješiti. Nova Vlada priča "mi ćemo", "oni su krivi", a Konaković se samo usredsredio na šeficu dojučerašnju, koja ga je gurala i napravila ga, a on sad... to je za mene nisko. Ja nisam takav čovjek, ja sam sve postigao radom. Ja sam zaradio novac pa sam došao u politiku - kazao je Memagić.

Podsjećamo, jučer je Amer Jerlagić, dosadašnji predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić za Faktor potvrdio da je na sjednici predsjedništva ove stranke podnio neopozivu ostavku, a iz nekoliko izvora potvrđeno je da na njegovo mjesto dolazi Efendić. 

Također se spekuliše da Efendić za sobom vodi i vijećnike SDA, kao i da bi im se mogao pridružiti i Denis Zvizdić, čije se ime spominjalo kao prijedlog za kandidata za Predsjedništvo BiH na Općim izborima 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.