open-navfaktor-logo
search
Vijeće muftija
Nacrt budžeta za 2020: Najviše sredstava za socijalno ugrožene kategorije društva
Budžetom je predviđeno povećano izdvajanje u razvojne projekte Islamske zajednice, naročito na polju obrazovanja i medija
05.12.2019. u 15:47
get url
text
Rijaset IZ
Rijaset IZ

Na sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH danas je razmatran Nacrt budžeta Rijaseta i njegovih ustanova za 2020. godinu. Budžetom je predviđeno povećano izdvajanje za projekte podrške socijalno ugroženim kategorijama društva i investiranje u razvojne projekte Zajednice, naročito na polju obrazovanja i medija.

Također je na sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftije su raspravljali o aktivnostima reisu-l-uleme i članova Vijeća muftija između dvije sjednice. Utvrđen je Plan rada Vijeća muftija za 2020. godinu, a razmatran je i Nacrt plana rada Rijaseta za 2020. godinu.

Na sjednici je utvrđen nisab za rebiu-l-ahir, džumade-l-ula i džumade-l-uhra 1441. hidžretske godinu, a koji iznosi 7.612 KM ili 3.904 eura.

Predsjednik Udruženja Ilmijje BiH Nesib ef. Hadžić prezentirao je planove Ilmijje, a koji podrazumijevaju izradu detaljne socijalne karte imama s analizama koje bi pokazale sve izazove s kojima se imami susreću u životu i radu.

Vijeće je razmatralo i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja, javlja MINA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.