open-navfaktor-logo
search
Predmet "Prizma"
Nagodili se: Narkogrupi Edisa Bunara 19 godina robije
Kantonalni sud u Sarajevu danas je razmotrio i prihvatio sporazume o priznanju krivnje koje su sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo sklopili Edis Bunar i još osam optuženih iz predmeta "Prizma", koji se terete za neovlaštenu proizvodnju i promet droga.
12.05.2020. u 17:56
get url
text

Kako je za Faktor potvrđeno u Tužilaštvu KS, sporazumom je za Edisa Bunara, koji je u optužnici označen kao vođa kriminalne grupe, predložena kazna od četiri godine zatvora.

Za Sabahudina Žigovića sporazumom je predviđena kazna od tri godine i osam mjeseci zatvora, za Eldara Spahića godina i četiri mjeseca, a za Almedina Tačija, Adisa Palduma, Emira Curića, Jasmina Rustemovića, Enesa Gilića, te Minju Bajagića kazne zatvora u trajanju od godinu i dva mjeseca zatvora.

Na osnovu sporazuma od optuženih se oduzima zaplijenjena droga, automobil "audi Q7", oko 8.000 KM u kešu, videonadzor i drugi predmeti korišteni prilikom činjenja krivičnih djela.

VEZANI TEKST - Inspektor Zuko, optužen za saradnju s narkodilerima, ostaje u pritvoru

Sud je odbio sporazume za šestero optuženih u ovom predmetu, koji se, uz mjere zabrane, brane sa slobode, i njima će se nastaviti suđenje.

To su Bunarove majka i supruga Belka i Nerma Bunar, Esmera Sinanović, Edin Žigović, Adi Mekić i Dženan Šačić.

Optuženi se terete da su djelovali kao kriminalna grupa koju je organizirao Bunar te su od početka 2018. godine do marta 2019. godine neovlašteno kupovali i prodavali drogu heroin, kokain, speed i cannabis na području Kantona Sarajevo. Prema optužnici, prilikom trgovine narkoticima koristili su posebne šifrirane poruke, nakon čega su je prepakivali u manje paketiće za uličnu prodaju.

Optuženi su da su kao pripadnici organizirane grupe počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga te nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Zbog saradnje sa ovom kriminalnom grupom trenutno se sudi i bivšem inspektoru FUP-a Erminu Zuki, koji se tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, te odavanje službene tajne.

On se potvrđenom optužnicom tereti da je od Edisa Bunara više puta tražio i uzimao novac za informacije iz predmeta "Prizma". Također je iznosio detalje iz posebnih istražnih radnji te optuženom Bunaru davao savjete i upute kako bi ga zaštitio od krivičnog gonjenja.

Na ovaj način, prema optužnici, Zuko je stekao nezakonitu korist u iznosu većem od 11 hiljada maraka.

On se u ovom predmetu također brani sa slobode, uz izrečene mjere zabrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.