Ovakva situacija uslovljena je neusvajanjem ovogodišnjeg Finansijskog plana i programa Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (USK) ili Odluke o privremenom finansiranju. To je posljedica nepostojanja definirane političke većine, odnosno nefunkcionisanja Skupštine USK.

Zaposlenima u većini zdravstvenih ustanova ovog kantona, uključujući i Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću nije isplaćena ni decembarska plaća, iako su skoro zaradili i januarsku.

- S obzirom na to da smo iscrpili sve druge raspoložive mehanizme, nažalost jedino što nam preostaje u borbi za naša elementarna radnička prava je organizacija generalnog štrajka. Spremni smo i na još radikalniji potez, odnosno kolektivni otkaz svih radnika zaposlenih u zdravstvu. Treba nam deset dana da ispoštujemo zakonsku proceduru i pripremimo generalni štrajk, pa se zaista nadamo kako će napokon kod ovdašnjih političkih predstavnika prevladati razum - izjavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK Elvir Hrustanović.

Zaposleni u Domu zdravlja Bihać od jutros su već samoinicijativno obustavili prijem većine pacijenata, te na taj način izrazili radnički protest zbog trenutne situacije. Skoro polovina zdravstvenih radnika u ovoj ustanovi odluku je donijela mimo sindikalne organizacije, pa su tako danas tretirani samo pacijenti kojima je potrebna hitna medicinska intervencija ili su COVID suspektni. Većina ostalih službi u bihaćkom domu zdravlja samoinicijativno je obustavilo rad sa pacijentima.