open-navfaktor-logo
search
Čuvajte zdravlje
Najčešći uzročnici hroničnih bolesti i debljine: Ovo su navike koje će spriječiti upale
Antibiotici uništavaju i dobre bakterije jednako kao što uništavaju loše, mogu rezultirati bakterijskom neravnotežom i potaknuti stvaranje upala, kaže  Lori Shemek, nutricionistica i stručnjakinja za mršanje
04.11.2019. u 07:57
get url
text

Upale spadaju među najčešće uzroke hroničnih bolesti i prekomjerne težine. Recept za njihovo sprečavanje i saniranje nalazi su u zdravim prehrambenim navikama, odnosno hrani koja je bogata antioksidansima i vitaminom D, te visokom intenzitetu treninga.

Evo nekoliko navika koje će vam dobrodoći:

Idite na masažu svake dvije sedmice

- Masaže umanjuju upalne hormone stresa, a iako smatrane luksuzom, to svakako ne bi trebale biti - navodi Lori Shemek, nutricionistica i stručnjakinja za mršanje.

Ona preporučuje masažu svake dvije sedmice, a ako niste ljubitelj masaže cijelog tijela, i jednostavna petnaestominutna masaža tjemena snizit će nivo kortizola i krvni pritisak.

Svježe začine zamijenite suhim

Začini su bogati antioksidansima polifenolima i zbog toga su odlično protivupalno sredstvo.

- Preporučila bi upotrebu što više začina pri svakom obroku - tvrdi Shemek i savjetuje konzumiranje piletine s origanom i bijelim lukom.

Iako su origano, majčina dušica i bosiljak bogati antioksidansima, pokazalo se da suhi sadrže veće količine od svježih.

Izbjegavajte antibiotike

Antibiotici uništavaju i dobre bakterije jednako kao što uništavaju loše, mogu rezultirati bakterijskom neravnotežom i potaknuti stvaranje upala - kaže Shemek.

Istraživanje mBio pokazalo je da samo jednokratna konzumacija antibiotika može promijeniti mikrobe u utrobi do čak godinu. Stoga ljekari preporučuju pravodobnu konzumaciju antibiotika samo onda kada vam zaista i treba, a tu spada liječenje bronhitisa, prehlade ili grlobolje, navode stručnjaci.

Jedite jaja

- Neka vaše oruđe protiv upala bude vitamin D, tvrdi Kellyann Petrucci, autorica knjige The 10-Day Belly Slimdown.

Ona kaže da je vitamin D ustvari hormon zbog čijeg nedostatka tijelo ne može zaustaviti upalu.

Vitamin D možete dobiti iz različitih dodataka prehrani, ali i iz same prehrane ukoliko ona uključuje losos, tunu i žumanca jaja.

Trening visokog intenziteta je poželjan

- Iako je bilo kakav trening dobar za tijelo, onaj visokog intenziteta, pokazala su istraživanja, smanjuje upalu u hipokampusu, neuronskoj strukturi mozga u kojoj nastaju emocije - tvrdi Petrucci.

Uostalom, ta vrsta treninga smanjuje i upale kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 kao i kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom ili onih pretilih.

Najbolje učinke, tvrdi Petrucci, dobit ćete ako ovu vrstu desetominutnog treninga radite tri puta sedmično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.