open-navfaktor-logo
search
Ljetne tegobe
Najviše pacijenata sa stomačnim tegobama: Evo šta ljekari savjetuju
Mnogi su nam se požalili da su, nakon konzumiranja neke hrane, osjetili tegobe. Zbog toga bi skrenula pažnju građanima da povedu računa kako čuvaju i pripremaju hranu, a naročito gdje i šta jedu izvan kuće, naglasila je dr. Azra Pašić, specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS 
26.08.2019. u 20:58
get url
text

Drugog dana proteklog vikenda kroz Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo prošla su 504 pacijenta sa raznim tegobama, od kojih je 125 upućeno na KCUS na dalji ljekarski tretman.

Ipak, najviše osoba bilo je, kako nam je kazala dr. Azra Pašić, specijalista urgentne medicine, sa stomačnim tegobama, praćenim povraćanjem, proljevom, grčevima u stomaku i visokom temperaturom.

Dr. Azra Pašić

- Gastrointestinalni problemi i trovanja hranom karakteristična su za ljetne mjesece. Mnogi su nam se požalili da su, nakon konzumiranja neke hrane, osjetili tegobe. Zbog toga bi skrenula pažnju građanima da povedu računa kako čuvaju i pripremaju hranu, a naročito gdje i šta jedu izvan kuće. Što se tiče voća i povrća, potrebno ga je, prije konzumiranja, detaljno oprati pod jakim mlazom vode. Namirnice kao što su meso, mliječni proizvodi, jaja, sladoled i majoneza, čuvati u frižideru na propisanoj temperaturi – naglasila je dr. Pašić.

I na Pedijatrijskom odjelu Doma zdravlja Ilidža već nekoliko dana povećan je broj djece sa stomačnim tegobama, koje su, prema riječima dr. Enise Mulalić, pedijatrice, praćene povraćanjem i proljevom.

- Naročito smo obazrivi kad djeca do tri godine imaju proljev i povraćaju, kada je ta acidobazna ravnoteža u organizmu (ravnoteža vode i elektrolita) labilna, pa mališan može brzo dehidrirati. Ono što se u takvim situacijama preporučuje je nadoknada tečnosti. Na tržištu je jako puno oralnih rehidracionih rastvora koji su prilagođeni takvim situacijama. Bit je dijete pojiti često, a pomalo, najbolje vodom ili čajem od šipka, uključiti nešto od probiotika i obarati temperaturu. Od hrane preporučuje se uključiti narendanu jabuku, koju ste pustili da malo potamni, ili bananu, te kuhano korjenasto povrće - mrkvu i krompir, dvopek ili suhi keks. Kad proljev i povraćanje stanu, djetetu polako treba početi davati, prvo mladi sir i tvrdo kuhano jaje. Kada su u pitanju dojenčad, najbolje je preporuka da se nastavi sa dojenjem - objasnila je Mulalić.

Dr. Enisa Mulalić 

Puno je djece, kaže Mulalić, i sa gnojnom anginom, simptomima alergije, ali i sa ubodima insekata (pčela i krpelj).

- To je očekivano u ovo doba godine. U većini slučajeva radi se o bezazlenim ubodima koji se mogu tretirati antihistaminskom mašću ili gelom, koji se nabavljaju u apoteci i na mjesto uboda staviti hladnu oblogu. U situacijama kada je ubod izazvao veću alergijsku reakciju, u smislu generalizirane urtikarije, pa cijelo tijelo djeteta izgleda kao da je bilo u koprivi, važno je odmah mališana odvesti kod ljekara. Hitnu ljekarsku pomoć zahtjeva i pojava edema, naročito ako se ubod desio u predjelu glave i vrata - dodala je Mulalić.

Kako biste izbjegli trovanje hranom, evo nekoliko uputa kako namirnice pripremati i čuvati kod kuće:

- Hranu treba pravilno čuvati: trajne namirnice (suhe namirnice) na suhome, a polutrajne i lako kvarljive pokrivene u frižideru na plus četiri stepena Celzijusa ili u zamrzivaču na minus 18 stepeni Celzijusa.

- Gotova toplinski obrađena hrana ne smije se čuvati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

- Održavajte higijenu posuđa i pribora za rad s hranom (naročito daske za rezanje mesa).

- Prije rada s hranom obavezno operite ruke (ruke su osnovno sredstvo kojim se opasni mikroorganizmi prenose na hranu).

- Ruke treba oprati nakon obavljanja nužde, nakon iznošenja smeća, nakon čišćenja, nakon rada sa sirovim namirnicama (sirovo meso, riba i jaja te voće i povrće).

- Odvajajte sirove namirnice od kuhanih. Izbjegavajte njihov direktni kontakt, spremajte ih u posude i pokrivajte te koristite poseban pribor za rad sa sirovim i rad s kuhanim namirnicama (daske za rezanje, noževi).

- Svem voću s korom i korjenastom povrću koru treba oguliti, a nakon toga dobro oprati pod tekućom vodom.

- Sve povrće treba dobro oprati pod mlazom vodom, posebno ono koje nećemo kuhati (npr. povrće za salate).

- Hranu koja se kuha, peče, prži ili na drugi način toplinski obrađuje treba dobro toplinski obraditi. Ne konzumirajte polusirovu ili sirovu hranu, posebno meso.

- Hranu podgrijavajte samo jednom.

- Zamrznute namirnice ne odmrzavajte na sobnoj temperaturi već u frižideru, pod mlazom hladne vode ili u mikrovalnoj pećnici.
da iznosi 35-45 centimetara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.