open-navfaktor-logo
search
FUZIP
Nakon 66 dana okončan zdravstveni nadzor putnika na graničnim prijelazima
Nakon 66 dana okončana je procedura 24-satnog sanitarnog nadzora na ukupno 15 cestovnih graničnih prijelaza i dva međunarodna aerodroma (Sarajevo i Tuzla) u FBiH, koju je obavljalo oko 100 federalnih inspektora iz svih deset federalnih inspektorata, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).
21.05.2020. u 18:40
get url
text

Podsjećaju da je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite 20. maja ukinuta mjera zdravstvenog nadzora na graničnim prijelazima BiH na području FBiH i izdavanje rješenja o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana.

- Po donošenju Odluke o obaveznoj sanitarnoj kontroli svih putnika koji ulaze u BiH počevši od 16. marta, Federalna uprava za inspekcijske poslove je u nedjelju, 15. marta rasporedila 84 inspektora iz svih deset inspektorata na devet dodatnih graničnih prijelaza, te pojačala prisustvo na šest redovnih graničnih prijelaza i GP Međunarodni aerodrom Sarajevo. Ta nedjelja je bila zaista nevjerovatna - u samo par sati smo uspjeli okupiti preko 100 uposlenika FUZIP koji rade u Sarajevu, te dogovoriti i organizovati angažman inspektorica i inspektora iz svih 10 federalnih inspektorata na 15 graničnih prijelaza na području FBiH kroz 24-satni rad u tri smjene. Mnogi od njih su na granice otputovali već istu večer, ni ne znajući da će tamo ostati bez prekida skoro puna dva mjeseca - navode iz FUZIP-a.

Radi bolje i efikasnije neposredne kontrole putnika koji ulaze u BiH, odnosno izdvajanja putnika s povišenom tjelesnom temperaturom s ciljem njihove hitne zdravstveno-epidemiološke obrade, obezbijeđene su i postavljene termalne kamere na šest najfrekventnijih graničnih prijelaza (GP Međunarodni aeorodrom Sarajevo, GP Međunarodni aerodrom Tuzla, GP Bijača, GP Izačić, GP Orašje i GP Kamensko). Naknadno su dodatne kamere postavljene na sve granične prijelaze na kojima su sanitarni nadzor vršili federalni inspektori.

- Naše inspektorice i inspektori zaista su demonstrirali visok stepen odgovornosti i požrtvovanosti i u najtežim trenucima pokazali opredijeljenost da doslovno na prvoj liniji odbrane protiv koronavirusa, u direktnom kontaktu s desetinama hiljada putnika koji u BiH ulaze iz zemalja s visokom transmisijom virusa, djeluju u cilju zaštite zdravlja stanovništva BiH u okolnostima proglašene nesreće. Uprkos njihovoj direktnoj izloženosti i kontaktu s preko 45.000 putnika kojima su izdali rješenja, niko se nije zarazio, iako je potvrđeno da je izvjestan broj putnika već bio zaražen ili je u toku izolacije razvio simptome virusa - izjavio je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

Za vrijeme primjene mjere zdravstvenog nadzora na granicama, od 16. marta do 21. maja, federalni inspektori na granicama su izdali 45.560 rješenja o samoizolaciji osobama koje su ušle u BiH. Prema konstatacijama stručnjaka u oblasti zdravstva, zdravstveni nadzor putnika na granicama se pokazao kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera koja je u velikoj mjeri doprinijela sprečavanju širenja koronavirusa u BiH/FBiH.

Zaključno s posljednjim danom provođenja mjera zdravstvenog nadzora na granicama, 20. maja, prema dosad dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 45.560 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.