- Primamo na znanje usvajanje zakona protiv poricanja genocida. Ovo je odluka koju je donio visoki predstavnik Valentin Inzko. Budimo jasni: revizionizam i poricanje genocida proturiječe najosnovnijim evropskim vrijednostima - naveo je glasnogovornik EU.

Istakao je i kako je pomirenje jedan od ključnih prioriteta mišljenja koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

- EU je vrlo jasna glede svojih očekivanja u tom pogledu, najnovije u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Borrella i povjerenika Varhelyija objavljenoj povodom 26. obilježavanja genocida u Srebrenici. EU očekuje da lideri Bosne i Hercegovine djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promoviraju okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata - potcrtao je.

Naveo je i kako se EU nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, piše N1.

- EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjele i ne poduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli potkopati perspektivu zemlje prema EU - zaključio je Duch Guillot.

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

- Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članu 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta - saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u "Službenom listu Bosne i Hercegovine", saopćeno je.