Radnici tvrde da su prevareni, izigrani i ostavljeni, bez ikakve nade u nastavak proizvodnje u bilo kom obliku.

- Nebriga vlasnika i izostanak podrške vladajućih struktura svih nivoa dovela je u situaciju da s današnjim danom u preduzeću ostaju samo službe osiguranja koje će čuvati imovinu društva. Jedina ponuda koja je došla za ponovno pokretanje proizvodnje od "Abraham grupe" je konstantno odbijana i čitav proces se razvlači do te mjere da potencijalni investitori odustanu od čitavog procesa. Posljednja ponuda koju je "Abraham grupe" poslala je konačna i na koju očekuju odgovor. Vlada, po našim informacija, nije razmatrala ponudu i pokušava što više otegnuti proces u kojem su investitori na rubu odustajanja zbog prepreka na koje nailaze - navode u pismu, sutra već bivši, radnici Aluminija.

Pitaju se kome je cilj da se ponuda, u kojoj je predviđeno zapošljavanje 80 radnika odmah te 140 kroz period od godinu, pokretanje proizvodnje ljevaonice, a onda i na kraju elektrolize, odbije i da se tako zatvori put ka potpunom oporavku fabrike.

- Izgleda da se priprema teren za domaće mešetare koji će imovinu Aluminija iskoristiti u svoje svrhe zbog vlastitog bogaćenja, a sve pod krinkom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa.Vrijeme će pokazati ko su ti kojima je stalo da fabrika u kojoj je radilo 900 radnika, bude zatvorena i pretvorena u privatnu svojinu mešetara, koji će postupati sa njom za lične kratkoročne interese - ističu u pismu.

Napominju da je ovo posljednja obavijest koju šalju kao vapaj da se što prije omogući investitoru da pokrene proizvodnju.

- Za većinu radnika je kasno, a ubrzo će biti kasno i za opremu koja je ostala u preduzeću, što će biti posljednji ekser u lijesu aluminijske industrije u Hercegovini - zaključili su radnici Aluminija.