Nedjelja, 27.11.2022.

Nakon izbora: Ko je dužan ukloniti plakate i šta ako to ne učini

Već je počelo skidanje plakate nakon završenih Općih izbora, a uklanjaju ih firme koje se bave plakatiranjem na dozvoljenim površinama, a one stranke koje su postavljale plakate na nedozvoljenim mjestima morat će ih ukloniti ili će platiti velike kazne.

Budući da je okončana predizborna kampanja vlasnici bilboarda i drugih mjesta za oglašavanje koje su zakupile političke stranke uklonit će takve plakate, kako im piše u ugovorima, tako da nije određen jedinstven rok, pojasnio je za Faktor, Mirza Ramić, glasnogovornik sarajevskog Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad.

- Za razliku od prethodnih godina situacija sa plaketiranjem je mnogo bolja u Sarajevu. Do okončanja izborne kampanje zabilježeno je šest slučajeva u općinama Centar, Trnovo, Hadžići, Novi Grad i dva slučaja u Novom Sarajevu, plaketiranja političkih subjekata na mjestima koja nisu dozvoljena za plaketiranje poput stubova rasvjete, stubova električne kontakt mreže, trafostanice, mostovi, fasade stambenih objekata, parkovska stabla i parkovski mobilijar. Sačinjeni su zapisnici i naloženo je političkim strankama da u roku od 24 sata izvrše uklanjanje plakata što je i urađeno – tvrdi Ramić.

Ako politička stranka ne uklani plakate sa lokacija koje nisu dozvoljene za plaketiranje kantonalna Uprava za inspekcijske poslove izdaje prekršajni nalog političkoj stranci u iznosu od 1.000 do 6.000 maraka i prekršajni nalog za odgovornu osobu unutar političkog subjekta u iznosu od 500 do 2.000 maraka, dodaje Ramić.

U kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove, kazali su da do sada nije bilo kaznenih prijava zbog neuklanjanja plakata, jer to uglavnom čine firme koje se bave plakatiranjem i koje potpišu ugovor sa političkim strankama.

Iz Federalne Uprave za Inspekcijske poslove kažu da je skidanje predizbornih plakata u nadložnosti Saobraćajne inspekcije, ali u slučajevima kada im se obrate javna preduzeća u čijoj su nadležnosti magistralne i javne ceste.

- Ove godine oglašavanje političkih stranka u u najvećem broju slučajeva bilo je preko bilborda, panoa, led ekrana i drugih dozvoljenih načina oglašavanja - istaknuo je Ramić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh