open-navfaktor-logo
search
Bez obrazloženja
Nakon što mu je čestitao na obračunu s ruskim špijunima: Abazović smijenio šefa tajne službe Crne Gore
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu je na prijedlog premijera Dritana Abazovića smijenila v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Savu Kentera.
07.10.2022. u 20:59
get url
text
Slavo Kantar ANB

Razrješenje Kentera je uslijedilo nekoliko sati pošto je Abazović tokom sigurnosnog 2BS Foruma koji se održava u Budvi javno podržao i čestitao na dosadašnjim aktivnostima ANB-a u obračunu sa uticajem Rusije u Crnoj Gori.

Savo Kentera je izabran za direktora ANB 5. maja nakon formiranja Vlade Dritana Abazovića. Abazovićeva Vlada je pala nakon nešto više od 100 dana, 20. augusta i djeluje u takozvanom tehničkom mandatu do izbora nove vlade.

Kentera je razriješen dužnosti bez prethodne najave, na sjednici Vlade sazvanoj elektronskim putem.

U prvoj reakciji na vijest o njegovoj smjeni, dosadašnji direktor ANB Savo Kentera je rekao da je ključno pitanje ko ga je smijenio, odnosno kome nisu išle u korist akcije koje je sprovodila ANB u posljednjih par mjeseci.

- Ako imate najveću operaciju raskrinkavanja ruske mreže špijuna, 35 protjeranih iz Crne Gore, identifikovane agente GRU-a u Crnoj Gori, i ako poslije svega neko kaže da ne radimo dobro i ne navede ni jedan razlog, nego vas smjenjuje. Sve je jasno - rekao je Kentera tokom panela na 2BS Foruma.

On je naveo da će biti napravljena nova služba u Crnoj Gori.

- Nemojte da neko misli da će Rusija, Srbija ili bilo ko drugi ko ne misli dobro ovoj zemlji i ko ne želi da je vidi kao dio zapadnog svijeta, moći da pusti dugoročno svoje pipke u Crnoj Gori i da ćemo im to dozvoliti. Nećemo - rekao je Kentera.

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak kazao je da je odluka Vlade da smijeni direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) "jedan ozbiljan potez koji je Vlada uradila".

- ANB je ključna institucija za komunikaciju sa NATO-om i dosadašnjim djelovanjem gospodin Kentera je visoko cijenjen u Briselu i u zapadnim prijestonicama. Ne sumnjam da je ova odluka izazvala brojna pitanja u zapadnim prijestonicama i vjerujem da će Vlada imati kredibilne odgovore - rekao je Lajčak za podgoričku televiziju "Vijesti".

Navodeći da Sjedinjene države ne komentarišu odluke Vlade Crne Gore, ambasadorka u Crnoj Gori Judy Rising Reinke je kazala da su posljednjih sedmica vidjeli "neke značajne korake ANB-a da uskrati Rusiji uporište u Crnoj Gori".

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je ocijenila da je Abazović smijenio Kenteru zbog paničnog straha da je istraga ANB "potvrdila veze premijera sa ruskim službama i švercom cigareta".

Potpredsjednik Vlade Raško Konjević je ukazao na činjenicu da je premijer Abazović predložio razrješenje Kentere nakon međunarodne akcije suzbijanja ruskog uticaja koja je pozdravljena od strane NATO-a i podrške ANB oko šverca cigareta.

Prije Kentere, Abazović je smijenio potpredsjednika Vlade Raška Konjevića sa mjesta šefa koordinatora službi sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.