open-navfaktor-logo
search
Prehlada i gripa
Namirnice koje će vam pomoći da se lakše izborite sa virusima i bakterijama
Bazu uvijek čine kvalitetne bjelančevine, dobre masti te dovoljno voća i povrća
09.10.2019. u 07:54
get url
text

Prehrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja, a pažljivim odabirom pojedinih namirnica pomoći ćete imunološkom sistemu da se u predstojećim mjesecima izbori sa ovim izazovima.

Bazu uvijek čine kvalitetne bjelančevine, dobre masti te dovoljno voća i povrća.

Tu su i orašasti plodovi koji su i inače nezamjenjiv dio preporučene zdrave prehrane jer su bogat izvor cinka i selena.

U nastavku donosimo deset namirnica koje će vam pomoći da izbjegnete prehladu i gripu:

Probiotici

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, probiotici su živi mikroorganizmi koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje.

Zimi je glavni izvor probiotika kiseli kupus koji sadrži Lactobacilus plantarum. Osim njega, preporučljivo je piti kefir i jogurt te ostale fermentirane mliječne proizvode. Kefir i jogurt izvori su laktobacila, acidofila i bifidobakterija.

Prebiotici

Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane koji povoljno utječu na organizam jer selektivno stimuliraju rast određenog broja bakterija i tako promoviraju zdravlje. Zob i ječam izvori su betaglukana. Luk, banana, artičoka i šparoge sadrže inulin.

Oni stimuliraju rast bifidobakterija i ostalih probiotičkih sojeva. Od zobi i ječma možete napraviti kašu za doručak, a bananu iskoristite za pripremu voćnog smoothieja.

Plava riba

Plava morska riba odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje imaju protivupalno djelovanje. Preporučljivo ju je jesti barem dva puta sedmično.

Bijeli luk

Izvor je organosumpornih spojeva (poput alicina) koji imaju imunomodulatorna svojstva i ublažavaju simptome gripe i prehlade. Stoga je preporučljivo redovno jesti bijeli luk. Najbolji je, naravno, svježi, ali može se konzumirati i u namazima, kao sok ili čaj te u kapsulama. Također, pozitivno djeluje na nivo holesterola u krvi.

Antioksidansi

Citrusi (mandarina, limun, narandža i grejpfrut) i zeleni čaj snažni su izvori antioksidanasa (vitamina C i raznih katehinskih spojeva). Antioksidansi neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala koji nastaju u organizmu kao posljedica fizičkog i psihičkog stresa.

Pileća supa

Pileća supa kao pomoć kod prehlade nije mit. Topla supa grije gornji dio disajnog sistema i razrjeđuje sluz koja se tamo nakupila te tako olakšava disanje. Uz sve to supa obično sadrži celer, luk i mrkvu te začine poput peršuna i timijana koji imaju antioksidativno i protivupalno djelovanje. Proteini iz piletine potrebni su pak za sintezu antitijela.

Med

Med je popularan zbog antibakterijskih svojstava. Konzumacija meda potiče izlječenje i ima antibakterijsko djelovanje tako što snižava nivo prostaglandina te ima prebiotičko djelovanje.

Orašasti plodovi

Lješnici, bademi i brazilski orasi odličan su izvor cinka i selena. Cink je mineral važan za zarastanje rana, dijeljenje ćelija i sintezu proteina. Ublažava simptome prehlade i gripe. Selen je bitan za sintezu DNK i pravilnu funkciju štitnjače te štiti tijelo od oksidativnog stresa i infekcija.

Kurkuma

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume. Ima antivirusna, antibakterijska i protivupalna svojstva. Često se koristi u azijskoj kuhinji kao začin. Za ublažavanje simptoma gripe i prehlade može se pola kašičice kurkume pomiješati s mlijekom i vodom. Neki dodaju još biber i đumbir za pojačano djelovanje.

Raznovrsno povrće

Trebalo bi jesti barem tri porcije povrća dnevno, a idealno bi bilo i više. Možete ga konzumirati u supama, kao pire, pečeno na žaru ili u rerni, u varivima, kao dio složenaca, kuhano u pari, te u svježim salatama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.