open-navfaktor-logo
search
Akcija Var
Namještanje utakmica: SIPA pretresa objekte službenih osoba Fudbalskog saveza BiH
U toku pretresi objekata fudbalskih sudija i službenih osoba iz Saveza
11.11.2019. u 08:04
get url
text

Na širem području BiH u toku je akcija kodnog naziva Var, koju pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, provode protiv službenih osoba Fudbalskog saveza BiH i Nogometnog saveza Federacije BiH, a koja se odnosi na namještanje fudbalskih utakmica u sezoni 2018/2019. u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi FBiH.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović potvrdio je za Faktor da su u toku pretresi, a da se osobe protiv kojih je usmjerena akcija sumnjiče za krivična djela iz člana 250 KZBiH, odnosno organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i primanjem dara.

Radi se o zloupotrebama, odnosno kriminalnim radnjama koje se odnose na uzimanje mita za pogodovanje određenim fudbalskim klubovima.

Prema nezvaničnim informacijama, pripadnici SIPA-e od jutros pretresaju objekte u Bosanskom Šamcu, Orašju i Novom Travniku, a koji su u vlasništvu fudbalskih sudija i službenih osoba u Fudbalskom savezu BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, pod istragom, koju je Tužilaštvo BiH provodilo više od godinu, obuhvaćeni su: član Komiteta za suđenje u Nogometnom savezu FBiH Anto Bilješko, sudija Prve lige FBiH Kenan Bajraktarević, sudija Prve lige FBiH Ilija Živković, Salem Prolić, sekretar za sudijska pitanja Fudbalskog saveza BiH, Irfan Durić, predsjednik Nogometnog saveza FBiH i član izvršnog odbora FSBiH, Fuad Zahirović, Vladimir Dominković i drugi.

Tačan broj uhapšenih bit će poznat nakon završenih aktivnosti na terenu, a koje su još u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.