open-navfaktor-logo
search
Težak incident
Napad na zemlju NATO-a: Dvije zalutale ruske rakete pale na selo u Poljskoj, ima poginulih
Dvije zalutale rakete pale su u utorak u selo Przewodów u Poljskoj u pokrajini Lublin. Dvije osobe su poginule, objavio je poljski Radio Zet.
15.11.2022. u 20:11
get url
text

Kako su naveli, vatrogasna služba je ranije potvrdila da je u Przewodówu došlo do eksplozija.

- Razlozi ovog događaja trenutno nisu poznati - prenijeli su riječi Marcina Lebiedowicza, glasnogovornika okružnog štaba Državne vatrogasne službe u Hrubieszówu.

On je dodao da su dobili dojavu o eksploziji u šta su se uvjerili dolaskom na mjesto događaja. Naveo je da su dvije osobe poginule na mjestu.

Kako međutim piše njemački Bild, dvije ruske rakete pale su u selo Przewodów u blizini granice s Ukrajinom, pri čemu su poginule dvije osobe. Rakete su, kako navodi Bild, očigledno bile zalutali projektili budući da je Rusija je u utorak pokrenula masivan talas napada na Ukrajinu. Poljski premijer Mateusz Morawiecki (54) sazvao je Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Anonimni američki obavještajni zvaničnik potvrdio je novinskoj agenciji AP da su rakete bile ruske.

Latvijski ministar odbrane Artis Pabriks (56) napisao je na Twitteru:

- Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim lansirao je rakete koje ne ciljaju samo na ukrajinske civile, već su i pale na teritoriju NATO-a u Poljskoj. Latvija u potpunosti stoji uz naše poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin.

Bild piše da je incident utoliko veći jer se radi o napadu na zemlju NATO-a. U zapadnom odbrambenom savezu postoji obaveza pružanja pomoći u takvim slučajevima (član 5). Međutim, još je nejasno hoće li se to zaista koristiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.