open-navfaktor-logo
search
Rasprava o BiH
"Napadnuti mir i sigurnost": U Bundestagu zatražene sankcije za Republiku Srpsku
Anna Luhrmann, njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu, tokom rasprave u Bundestagu o Bosni i Hercegovini, istakla je kako je Njemačka "šokirana brutalnošću napada Rusije, nevini građani su ubijeni u pokušaju da pobjegnu i to nas podsjeća na genocid u Srebrenici".
06.04.2022. u 18:55
get url
text

Luhrmann je na početku svoga izlaganja kazala kako se danas u Bundestagu "podsjećamo na početak rata u BiH".

- Dejtonski mirovni sporazum je doveo do toga da je rat završen, ali vidimo da je etnička podjela u zemlji prisutna, dominira u politici i blokira napredak. Umjesto aktivnog bavljena historijom i pomirenjem, danas ponovo imamo nacionalnističku retoriku unutar političkog diskursa. Tu spada i negiranje ratnih zločina i genocida pa čak i njihovo veličanje - navela je ova njemačka državna sekretarka, prenosi N1.

Kazala je kako je entitet Republika Srpska poduzeo konkretne korake koje vode ka odvajanju od države Bosne i Hercegovine i da to predstavlja napad na jedinstvenu državu BiH, napad na mir i sigurnost, napad na cijelu Evropu.

- To ne smije ostati bez posljedica, bilateralna podrška za RS je zadržana, a u okviru EU se zalažemo za zaustavljanje pomoći kako bismo zaustavili taj destruktivni kurs, posebno Milorada Dodika. Unutar vlade ispitujemo opcije za ponovno uključenje naših snaga u ovoj operaciji ( EUFOR) - poručila je Luhrmann.

"Zapadni Balkan težište rada nove vlade"

Luhrmann je zaključila kako je važno da "pokažemo prisustvo na mjestu događaja i da damo podršku Christianu Schmidtu", visokom predsatvniku u Bosni i Hercegovini.

- Proces reformi je veoma spor. Jasno je da bez reforme neće biti ni kandidatskog statusa za EU. Tu obavezu imaju političari ne samo prema EU nego i prema svojoj zemlji. Kada govorimo o Ustavu i izborima, mora se ukloniti diskriminacija i važna preporuka vezana za sprečavanje zloupotreba se mora provesti. Etnička podjela se ne smije produbljavati. Ukoliko ne uspije dogovor vezano za reformu Izbornog zakona izbori se moraju održati u oktobru. Pokušaj da se bojkotiraju ili pomjere bi samo doveli do pojačanja tenzija, a zemlja bi imala i dodatno zaostajanje - ocijenila je ona.

Na kraju svoga obraćanja u Bundestagu, Anna Luhrmann je kazala da "današnje prisjećanje na rat nas podsjeća na dug put koji je zemlja prošla tokom zadnjih trideset godina u pravcu EU".

- Svi politički odgovorni lideri moraju zaista da idu u tom pravcu, a savezna vlada će podržati BiH i njeno građanstvo na tom putu - zaključila je njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu.

Snažne osude postupaka NSRS

Ministrica za ekonomsku saradnju i razvoj Svenja Schulze zatražila je od Evropske komisije da uvedu sankcije i obustave pomoć Republici Srpskoj. U tom trenutku u sali odjeknuo je aplauz.

Peter Beyer iz CDU-a je tokom rasprave o BiH podsjetio kako postoje nastojanja RS da se odvoji.

- Dodik ima podršku Kremlja. Izjave ruskog ambasadora u BiH o NATO perspektivi su prijeteće - naveo je Beyer.

Ranije je Michael Roth, zastupnik SPD-a, iznio ozbiljna upozorenja kako bi se rat mogao proširiti i na područje Zapadnog Balkana.

- Ako Rusija ovaj grozni rat dobije, onda prijete dodatni, novi vojni konflikti, u Gruziji, Moldaviji, a proširit će se sve do Zapadnog Balkana gdje u ovim trenucima svjedočimo težnjama ka secesionizmu u Bosni i Hercegovini, a koju aktivno, potpuno nemoralno i potpuno hladnokrvo i brutalno podržava Putin - poručio je Roth.

Emotivno obraćanje Ahmetovića 

Adis Ahmetović, izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku, tokom današnje rasprave u Bundestagu o Bosni i Hercegovini poručio je kako je ovo vrlo lična tema za njega jer je i sam dijete izbjeglica, koje su spas od rata u BiH pronašle u ovoj zemlji Evropske unije.

Ahmetović je podsjetio kako se 4. aprila 1992. otvorilo novo tamno poglavlje u historiji Starog kontinenta.

- To je bio rat protiv suverene zemlje u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, počinjen je masakr u Prijedoru i genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva trajala je godinama, a protjerano je preko dva miliona ljudi. To je bio rat protiv evropskih vrijednosti. Ljudi u BiH su se nadali da će Evropa, da će Njemačka reagovati - kazao je na početku svoga obraćanja Ahmetović.

Dodao je kako su među izbjeglicama bili i njegovi roditelji i brat koji su pobjegli iz, kako je istakao, multietničkog grada Kotor Varoši u Njemačku. U ratu je izgubio djeda, koji je pronađen u masovnoj grobnici.

- Rođen sam u Hanoveru i imam sreću da sada govorim pred vama i nisam zahvala samo za to, nego se radi i o historijskom signalu koji šaljemo iz ove demokratske kuće - poručio je mladi političar porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je kako su mnogi širom Evrope i svijeta posljednjih dana ostali bez teksta zbog slika iz Ukrajine i mnogi to, kako je dodao Ahmetović, upoređuju sa Srebrenicom.

- Moramo se pitati kako to utiče na Zapadni Balkan. Ruski ambasador u BiH je prijetio da će se i Bosni i Hercegovini desiti isto kao i Ukrajini (ako nastavi sa NATO putem). U regiji etno-nacionalističke snage koriste ovakve stvari kako bi uništile demokratiju i budućnost - rekao je Ahmetović i dodao kako "nam treba konkretan plan" da se zaustave ovakve retrogradne aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.