open-navfaktor-logo
search
"Repovi" iz prošlosti
Naplata kamata od 2004. do 2015: Bivši uposlenik blokirao Želju
Fudbalski klub Željezničar našao se u problemima i to zbog "repova" iz prošlosti.
28.10.2022. u 20:16
get url
text

Centralna banka Bosne i Hercegovine, pod naslovom "Popis blokiranih računa poslovnih subjekata na dan 3. oktobar 2022", objavila je da je blokirano 13 računa FK Željezničar u šest različitih banaka.

I dok ekipa na terenu igra odlično, a armija navijača iz utakmice u utakmicu pruža maksimalnu podršku izabranicima Edisa Mulalića (Grbavica najposjećeniji stadion u BiH), aktuelno rukovodstvo se suočava sa problemima iz prošlosti i plaća cijenu loših poteza svojih prethodnika, koji su očito iza sebe ostavili velike dugove. Za koje bi trebali i odgovarati, bez obzira na to kako se zovu i gdje sada "rade"... 

VEZANI TEKST - Sportski kolektivi za porez dužni 28,1 milion KM, u problemima Zrinjski i Sarajevo

U cilju istinitosti i objektivnog informisanja javnosti, poslali smo upit u FK Željezničar, sa pitanjima o razlozima blokade računa, ko je to i zbog čega uradio, šta klub poduzima na rješavanju novonastalog problema.

Odgovor FK Željezničar prenosimo u cijelosti:

- Tačno je da je u posljednjih mjesec dana račun kluba u četiri navrata bio blokiran i to:

Prva blokada računa odnosila se na tužbu pravnog lica za uslugu izvršenu tokom kraja 2018. godine, 2019, 2020. i 2021. godine na iznos 91.888,67 KM (glavnica + kamate + troškovi postupka) i to je riješeno tako što je na inicijativu kluba sklopljen sporazum o plaćanju duga na rate;

Druga blokada računa odnosila se na tužbu pravnog lica za uslugu izvršenu u 2018. godini na iznos od 45.937,15 KM (glavnica + kamate + troškovi postupka) i to je riješeno tako što je na inicijativu kluba sklopljen sporazum o plaćanju duga na rate;

Treća blokada računa odnosila se na pozajmicu od fizičkog lica i bivšeg člana Upravnog odbora od 22. aprila 2020. godine na iznos od 10.000 KM i to je riješeno tako što je ta pozajmica vraćena, i

Četvrta blokada računa desila se prije tri dana i račun kluba je zbog toga trenutno blokiran. Radi se o rješenju o izvršenju Općinskog suda za naplatu kamata po prijedlogu bivšeg uposlenika kluba za period od 2004. godine do 2015. godine na iznos od 55.931,65 KM i klub čini sve da se račun što prije odblokira.

VEZANI TEKST - Oglasio se FK Željezničar: Tvrde da neće ostati bez imovine, priznaju probleme i krive medije

Pored navednog, u julu 2022. godine je bila pljenidba sredstava koja se odnosila na tužbu pravnog lica za uslugu izvršenu u 2016. godini na iznos od 19.976,04 KM (glavnica + kamate + troškovi postupka) i koja je u potpunosti isplaćena.

Klub radi na rješavanju aktuelnih sudskih sporova iz ranijih perioda i dva predmeta su već okončana na način da je Klub izmirio glavni dug prema tužiteljima, a ista pravna lica su izašla ususret FK Željezničar i oprostili zakonske zatezne kamate.

Naravno da ove blokade računa otežavaju svakodnevno funkcionisanje kluba, a kao što vidite iz navedenog, klub čini sve da osigura normalno funkcionisanje i tako će biti i u narednom periodu - odgovorili su Faktoru iz FK Željezničar bez navođenja imena ljudi koji su blokirali klub, uz sugestiju da se bavimo i problemima u drugim klubovima (u srijedu, 26. oktobra, Faktor je objavio tekst o tome koliki su dugovi sportskih kolektiva u BiH, te da su Zrinjski i Sarajevo neplaćanjem obaveza u ovoj godini stvorili nova tekuća dugovanja u iznosu milion KM):

- Nadam se da Vaše interesovanje za probleme u bh. fudbalu i istraživačko novinarstvo u vezi s tim neće završiti samo na pisanju o dešavanjima u FK Željezničar i da ćete uvažiti sugestiju iz našeg saopćenja od 25. oktobra 2022. godine i od nadležnih poreznih organa zatražiti podatke koliko su drugi klubovi platili poreza u posljednjem periodu. Također, nadamo se da će se Vaše istraživanje proširiti i na provjeru prijava doprinosa u proteklom periodu, s obzirom na nelogičnost da pojedini klubovi plaćaju doprinose na plaće od 800 ili 1.000 KM, a u stvarnosti igračima isplaćuju puno veće novčane iznose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.