open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Naredne sedmice javni poziv za subvencioniranje stambenog pitanja mladih
Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih osoba koje nisu ostvarile pravo na tu subvenciju od Kantona tokom prošle i ove godine, a kupili su stan ili kuću.
12.11.2021. u 19:21
get url
text

- Vlada je tim ispoštovala zaključak Skupštine KS, te rebalansom budžeta osigurala 1.000.000 KM u svrhu podrške tim osobama. Javni poziv tim mladim osobama bit će raspisan početkom naredne sedmice i objavljen na zvaničnoj web stranici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Planirano je da bude otvoren 20 dana - najavio je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

Precizirao je da će se moći prijaviti sve punoljetne osobe do 38 godina starosti, državljani BiH, sa mjestom prebivališta u Kantonu Sarajevo posljednje tri godine, a kupili su stan ili kuću u periodu od 03.06.2020. godine do dana objavljivanja javnog poziva. Za to treba da imaju imaju zaključen notarski obrađen ugovor ili posjeduju pravosnažno odobrenje za građenje od nadležnog organa (izdato na njegovo ime) u periodu od 03.06.2020. godine, zaključno sa danom objavljivanja javnog poziva.

- Takvim rješenjem obuhvaćen je period od završetka mogućnosti apliciranja po javnom pozivu za 2020. godinu do dana objavljivanja javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih - pojasnio je, između ostalog, ministar Hadžiahmetović.

Odlukom je propisano da će svim podnosiocima zahtjeva sa konačne liste kandidata, koji ispunjavaju propisane uslove, biti isplaćena novčana sredstva u jednakom iznosu koji se dobije kad se ukupna sredstva obezbijeđena u Budžetu KS za ovu namjenu podijele sa brojem kandidata sa konačne liste s tim da taj iznos ne može biti veći od 10.000 KM.

Tom odlukom se omogućava subvencioniranje kupovine i korištenog stana ili kuće, kao i izgradnja kuće ili stana.

Među propisanim uslovima za dodjelu subvencije su i da podnosilac zahtjeva i njegov bračni ili vanbračni partner nemaju na drugi način riješeno stambeno pitanje, kao i da nisu bili vlasnici stana ili kuće koju su otuđili pravnim poslom te da prodavac stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra podnosioca zahtjeva ili roditelj, brat ili sestra njegovog bračnog ili vanbračnog partnera.

Uslov je i da kupoprodajna cijena stana ili kuće ne prelazi iznos od 150.000 KM, te da podnosilac zahtjeva nije ostvario pravo po nekom od projekata Ministarstva za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju.

- Ukoliko su ugovor o kupoprodaji stana ili kuće kao kupci zaključila dvije osobe, podnosilac zahtjeva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, može biti samo jedno od njih, uz obavezu da drugi kupac da izjavu, ovjerenu kod nadležnog organa, da je saglasan da bude podnosilac zahtjeva - navedeno je između ostalog u Odluci Vlade donesenoj o ovoj izuzetno važnoj oblasti - saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.