open-navfaktor-logo
search
Planirana diskriminacija
Naša stranka: Schmidtovim prijedlogom daje se prednost nacionalnim strankama u formiranju vlasti
Najave visokog predstavnik u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da bi mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH, za zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damira Arnauta predstavlja potpuno odricanje od principa na kojima počiva BiH i to ne samo od Dejtona do danas, nego decenijama.
22.07.2022. u 13:35
get url
text

- Taj princip je da su svi pripadnici svakog konstitutivnog naroda jednaki na svakom pedlju njene teritorije - izjavio je Arnaut na press konfrenciji Naše stranke.

On je prijedlog Schmidta okarakterisao kao "planiranu diskriminaciju", navodeći da su tim prijedlogom samo pripadnici konstitutivnih naroda koji su u određenom kantonu zastupljeni u procentu većem od tri posto mogu biti birani u Dom naroda Parlamenta FBiH. Prema trenutnom principu, podsjeća, bira se po jedan iz svakog kantona i svakog konstitutivnog naroda.

- Ne samo da se tu radi o diskriminaciji, već o potpuno pogrešnom političkom pravcu. Jer upravo su pripadnici konstitutivnih naroda koji su u određenim kantonima u manjim brojevima ti kojima su zaštita i predstavljanje u Domu naroda posebno potrebni - naglasio je Arnaut.

On je kazao da se sastajao da s predstavnicima pravnog tima u OHR-u, zatim ambasada u BiH te da postoji razumijevanje u velikom dijelu međunarodne zajednice.

- Nije dobro u vrijeme izborne utakmice, da kažem fudbalskim riječnikom, mijenjati pravila nakon što je utakmica počela. Nakon što su liste predate i nakon što smo jako blizu izbora - rekao je Arnaut.

Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović ističe da se spomenutim prijedlogom povećava broj delegata u Domu naroda FBiH kako bi se formirala vlast. 

- Do sada je bilo potrebno 6, a sada 8. To je nagrada za ljude koji su blokirali vlast. Ovom odlukom ih nagrađujemo i zna se ko će imati 8 delegata, a to su nacionalne stranke - kazao je Kojović, ocijenivši da se na ovaj način daje zakonska prednost određenim strankama u formiranju Vlade FBiH.

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić smatra da, s obzirom na kompleksnost sistema u Bosni i Hercegovini, i mnogi građani tumače ove izmjene na način koji nije ispravan.

- U javnosti se nameće narativ da se ove izmjene tiču formiranja Kluba Hrvata u Domu naroda u Federaciji BIH, da se ovo isključivo tiče HDZ-a. To apsolutno nije istina. Ova odluka u ovom obliku ukoliko se usvoji, ona jednako diskriminira u Federaciji i Srbe i Hrvate i Bošnjake. I u suštini daje alate SNSD-u, HDZ-u i SDA da imaju kontrolu formiranja ili neformiranja vlasti u Federaciji. Dodik bi ovim izmjenama dobio kontrolni paket kontroliranja kluba Srba u Federaciji, tako i HDZ i SDA - mišljenja je Ćudić.

Ona smatra da se ovim neće promijeniti trenutno stanje u BiH, niti će doći do deblokade u formiranje vlasti, nego da će obeshrabriti i Srbe i Bošnjake i Hrvate u BiH da učestvuju u političkim procesima.

Predstavnici Naše stranke koji su se danas obratili na press konferenciji mišljenja su da pritisak na Schmidta ipak funkcioniše jer bi u suprotnom izmjene već bile usvojene. Kažu da ne postoji konsenzus unutar PIC-a i da su šanse da izmjene budu usvojene smanjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.