Široki se, kao i mnogi drugi klubovi, od ponedjeljka vratio ekipnim treninzima.

Povratak zajedničkim treninzima je, ističe, došao dobro svim igračima.

- Iskreno, evidentna je velika želja, kako od strane igrača, tako i nas u stručnom štabu za zajedničkim treningom i igranjem fudbala. Na kraju, to nam je posao u kojem uživamo. Ova situacija je specifična, kako za sve tako i za nas, nadam se normalizaciji i da je ovo razdoblje bez sporta iza nas - rekao je Karačić.

Igrači su radili i za vrijeme prisilnog odmora, a po Karačićevim riječima, nedostatak zajedničkog rada donio je malo slabiju takmičarsku formu.

- Prošlo je tačno 67 dana od našeg zadnjeg zajedničkog treninga, igrači su u pauzi radili po programu individualno i u paru, međutim, takmičarska forma nije na optimalno visokom nivou, što je i razumljivo zbog nedostatka zajedničkog rada, a pogotovo neigranja utakmica - ocijenio je strateg NK Široki Brijeg.

Osim Tonija Jovića i Josipa Kvesića svi igrači su se oporavili.

- Mi smo u proljetnom dijelu prvenstva bili lišeni velikog broja igrača. Ova pauza nam je koristila tako da smo sanirali povrede, osim Tonija Jovića i Josipa Kvesića koji su imali operativni zahvat. Trenutno na raspolaganju imamo 27 igrača - dodao je Karačić.

Govoreći o prihodima igrača u koronakrizi, trener kaže kako "moramo svi biti svjesni situacije u kojoj smo i solidarizirati se s njom, normalno, poštivajući i prava nas sportista".

Strateg Širokog nada se nastavku takmičenja u najvišem rangu bh. nogometa i osvajanju mjesta u Evropi koje je, ističe, zadani cilj tog sportskog kolektiva.

- Naš klub se javno izjasnio da smo za nastavak prvenstva i odigravanja završnice Kupa. Trenutna pozicija na tabeli i plasman u polufinale Kupa daje nam za pravo da možemo doći do trofeja, odnosno cilja, a to je izlazak u evropska takmičenjja. Isto tako optimistični smo da će se situacija s virusom postupno normalizirati. Nadamo se da će nadležne institucije, a posebno vodeći ljudi u FSBiH nastupiti s većim autoritetom i donijeti odluku o nastavku prvenstva - ustvrdio je Karačić.

NK Široki Brijeg osmoplasirana je ekipa prvenstva s 32 boda, za trećeplasiranim Zrinjskim zaostaju šest, odnosno za četvrtim Borcem četiri boda.

Uz čapljinski GOŠK, mostarski Zrinjski i sarajevski Željezničar, Plavo-bijeli s Pecare su polufinalisti Kupa BiH gdje su se plasirali prije nego što je pandemija koronavirusa zaustavila sport u BiH.

Odluku o nastavku  lige i nastavka Kupa FSBiH još nije donio.