open-navfaktor-logo
search
Dani otpora u BPK
Naučni skup i izložba u Goraždu: Genocid se nije desio samo u Srebrenici, nego i u Foči, Zvorniku, Višegradu
Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” - Gradsko društvo Goražde u saradnji sa Arhivom FBiH uz podršku Ministarstva za boračka pitanja i Vlade BPK Goražde, sinoć je organizirala naučni skup i izložbu "Dokumentovan, a nepresuđen genocid".
05.05.2023. u 10:32
get url
text

Događaj, organiziran u okviru manifestacije Dani otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, izazvao je veliko interesovanje, a organizatore i učesnike posebno raduje prisustvo velikog broja mladih.

Ukazujući na značaj ovog projekta, direktor Arhiva FBiH Hajrudin Ćuprija naglasio je kako je glavni motiv bila borba za istinu i rad na suzbijanju i plasiranju lažnih informacija i termina putem javnosti, sve s ciljem umanjenja ratnih zločina provedenih nad Bošnjacima koji žive na ovom prostoru.

Po njegovim riječima, naučna istraživanja i provjerljivost rezultata do kojih se dođe naučnim metodama jedini su garant utvrđivanja istine.

- Ponosan sam što na ovom projektu radi jedan stručan tim mladih ljudi koji su za potrebe ovog projekta pregledali veliki broj  dokumenata, te odabrali one na kojima se jasno dokazuje da se genocid nije desio samo u Srebrenici, nego i u Foči, Zvorniku, Višegradu. Moram istaći da nije bilo heroja i otpora u Goraždu, sigurno bismo danas govorili i o genocidu u ovom gradu - kazao je Ćuprija.

Za potrebe projekta Arhiv Federacije je angažirao tri naučna radnika koji su prepoznatljivi stručnjaci iz oblasti istraživanja zločina i genocida, koji su bili uvodničari skupa i autori izložbe, dr. Muamer Džananović, dr. Jasmin Medić i dr. Hikmet Karčić.

- Cilj ove izložbe je da se suprostavimo narativima i pokušajima mijenjanja historije. Oni koji su isplanirali, pripremali i proveli agresiju i genocid imaju jako puno sljedbenika koji danas njih veličaju i slave i tako žele da naprave za dolazeće generacije od žrtve zločinca, a od zločinca  žrtvu. U proljeće '92. kako Goražde, tako i cijelo Podrinje doživjelo je agresiju i masovne zločine sve s ciljem stvaranja 'Velike Srbije' i u tim prostorima nema mjesta za druge, odnosno za one koji nisu Srbi. Mi iz svoje pozicije trebamo da radimo ono što najbolje možemo i znamo, ja govorim sa pozicije nauke i trudim se na taj način dam doprinos u borbi za istinu i da istinu ne prepustimo zaboravu - kazao je dr. Muamer Džananović.

Iz dokumenata je dokazano da je namjera za izvršenje genocida nad Bošnjacima i svjesnost činjenja zločina nad civilima naređivana u kontinuitetu od početka do kraja agresije na širem prostoru nezavisne, suverene, međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

- Velika je stvar da se baš u ovom herojskom gradu održava ova promocija. Goražde je trn u oku svima onima koji su planirali da naprave 'Veliku Srbiju' i da Bošnjake svedu na statističku grešku ili da ih potpuno odvedu u nestanak. Kolege autori i ja, osjetili smo potrebu da prezentujemo ove dokumente kojima se pokazuju jasne namjere agresora. U tim planovima se vidi da je jedan od ciljeva bio sprečavanje demografskog porasta Bošnjaka, a jedan od načina jeste svakako bio genocid - kazao je dr. Jasmin Medić.

U okviru Dana otpora u BPK, večeras će u Goraždu biti upriličena i promocija knjige "Nastanak Republike Srpske" u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.