open-navfaktor-logo
search
20 godina proučavanja
Naučnici mogu preokrenuti proces starenja kod miševa, cilj je to učiniti kod ljudi
U laboratoriji molekularnog biologa Davida Sinclaira na medicinskoj školi Harvard, stari miševi ponovo "postaju" mladi.
03.06.2022. u 09:41
get url
text

Koristeći proteine koji odraslu ćeliju mogu pretvoriti u matičnu ćeliju, Sinclair i njegov tim su vratili starenje stanica kod miševa na njihove ranije verzije, piše CNN.

U prvom napretku njegovog tima, objavljenom krajem 2020. godine, stari miševi sa slabim vidom i oštećenom retinom odjednom su mogli ponovo da vide, sa vidom koji je ponekad bio konkurentan njihovom potomstvu.

- To je trajno resetiranje, koliko možemo zaključiti, i mislimo da bi to mogao biti univerzalni proces koji bi se mogao primijeniti na cijelo tijelo kako bi se vratile naše godine - rekao je Sinclair, koji je proveo posljednjih 20 godina proučavajući načine za "preokretanje zuba vremena".

- Ako preokrenemo starenje, ove bolesti se ne bi smjele desiti. Danas imamo tehnologiju da možemo ići u godine bez brige da ćete dobiti rak u 70-im, srčane bolesti u 80-im i Alchajmerovu bolest u 90-im - rekao je Sinclair publici na Life Itself, zdravstvenom i wellness događaju predstavljenom u partnerstvu sa CNN-om.

- Ovo je svijet koji dolazi. Bukvalno je pitanje kada i za većinu nas će se to dogoditi u našim životima - dodao je Sinclair.

Whitney Casey, investitor koji je u partnerstvu sa Sinclairom, istakla je da njegovo istraživanje pokazuje da možete promijeniti starenje kako biste bili duže mladi.

Iako se moderna medicina bavi bolešću, ona ne rješava osnovni uzrok, "koji je za većinu bolesti samo starenje", rekao je Sinclair.

- Znamo da kada preokrenemo starost organa kao što je mozak kod miša, bolesti starenja tada nestaju. Sjećanje se vraća, nema više demencije. Vjerujem da će u budućnosti odlaganje i preokretanje starenja biti najbolji način za liječenje bolesti koje muče većinu nas - dodao je.

U Sinclairovoj laboratoriji dva miša sjede jedan pored drugog. Jedan je slika mladosti, drugi siv i nejak. Ipak, oni su brat i sestra, rođeni iz istog legla, samo je jedno genetski izmijenjeno da brže stari. Ako je to moguće, pitao je Sinkler svoj tim, da li bi se moglo postići i obrnuto?

Japanski biomedicinski istraživač dr. Shinya Yamanaka već je reprogramirao ljudske ćelije kože odraslih da se ponašaju kao embrionalne ili pluripotentne matične ćelije, sposobne da se razviju u bilo koju ćeliju u tijelu. Otkriće iz 2007. godine je naučniku donelo Nobelovu nagradu, a njegove "indukovane pluripotentne matične ćelije" ubrzo su postale poznate kao "faktori Yamanake".

Međutim, odrasle ćelije koje su se u potpunosti vratile na matične ćelije putem Yamanaka faktora gube svoj identitet. Zaboravljaju da su ćelije krvi, srca i kože, što ih čini savršenim za ponovno rođenje, ali loši za podmlađivanje.

Laboratorije širom svijeta su se bacile na problem. Studija koju su 2016. objavili istraživači sa Salk instituta za biološke studije u La Jolla, Kalifornija, pokazala je da se znakovi starenja mogu ukloniti kod genetski ostarjelih miševa, koji su bili izloženi na kratko vrijeme četiri glavna faktora Yamanake, bez brisanja identiteta ćelija. Ali postojala je loša strana u svim ovim istraživanjima: u određenim situacijama, izmijenjeni miševi su razvili kancerozne tumore.

U potrazi za sigurnijom alternativom, genetičar iz laboratorije Sinclair Yuancheng Lu odabrao je tri od četiri faktora i genetski ih dodao bezopasnom virusu. Virus je dizajniran da isporuči pomlađujuće faktore Yamanake oštećenim ganglijskim stanicama retine na stražnjoj strani oka ostarjelog miša. Nakon ubrizgavanja virusa u oko, pluripotentni geni su zatim uključeni hranjenjem miša antibiotikom.

Od te originalne studije, Sinclair je rekao da je njegova laboratorija preokrenula starenje mišića i mozga miševa i sada radi na podmlađivanju cijelog tijela miša.

Studije o tome da li će genetska intervencija kojom su revitalizirani miševi učiniti isto za ljude su u ranoj fazi, rekao je Sinclair. Proći će godine prije nego se eksperimenti na ljudima završe, analiziraju i, ako su sigurni i uspješni, dovedu do mase potrebne za odobrenje.

Dok čekamo da nauka utvrdi možemo li i mi resetirati svoje gene, postoji mnogo drugih načina da usporimo proces starenja, rekao je Sinclair.

- Najvažniji savjeti su jednostavni: usredotočite se na biljnu ishranu, jedite rjeđe, spavajte dovoljno, gubite dah na 10 minuta tri puta sedmično vježbajući kako biste održali mišićnu masu, nemojte se znojiti zbog sitnica i dobro se zabavite - poručio je Sinclair.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.